Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Prognoziran pad turizma u svijetu za 70 posto

28. 05. 2020 - 08:22
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: EPA

Očekuje se da će globalni turizam opasti za 70 posto ove godine u odnosu na prošlu, izjavio je čelnik Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih naroda (UNWTO).

Prethodne globalne krizne situacije dovodile su do pada turizma za 10 do 20 posto, ali pandemija korona virusa i bolest COVID-19 je gora, rekao je generalni sekretar UNWTO-a Zurab Pololikashvili na videokonferenciji za novinare sagovornicima u Madridu, prenosi Tanjug.

Ovog ljeta više ljudi će putovati kopnenim putem nego avionima, a planinski turizam bit će popularniji od plaža, kazao je Pololikashvili.

Treba slijediti model Evrope

UNWTO očekuje da će se više međunarodnih letova nastaviti u septembru ako virus do tada bude pod većom kontrolom, dodao je.

Pololikashvili je rekao da će se Evropa smatrati modelom koji treba slijediti, jer je to najposjećenija regija i najbolje pripremljena zbog svoje zdravstvene infrastrukture.

Prema njegovim riječima, takozvani zeleni koridori, koji bi omogućili ciljano putovanje između dvije regije u različitim zemljama, koje su pokazale nisku stopu zaraze, mogli bi biti prvi korak ka ponovnom pokretanju međunarodnog turizma.

TAGOVI:



Preporučujemo