Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Presuda tužiocu Boži Mihajloviću za nesavjestan rad u službi 9. juna

26. 05. 2020 - 14:24
|
|
by udrimuski.ba / Srna
|
foto: ilustracija

Izricanje presude nekadašnjem rukovodiocu Odjeljenja za organizovani kriminal i korupciju Tužilaštva BiH Boži Mihajloviću, zakazano je za 9. juni u Sudu BiH.

 

Tužilaštvo je zatražilo da Mihajlović bude proglašen krivim za nesavjestan rad u službi, dok je odbrana zatražila oslobađanje ili odbijanje optužnice.

 

U završnoj riječi Tužilaštvo je ocijenilo da je dokazalo da je Mihajlović propustio da vrši nadzor nad radom svoje daktilografkinje, koja je, prema navodima Tužilaštva, ukrala 225.762 KM, koliko je bilo privremeno oduzeto u više predmeta.

 

Tužilac Ivana Petković rekla je da je dokazano da je u predmetima koje je vodio Mihajlović periodično nestajao novac kada je u kontakt s njim dolazila daktilografkinja. Navela je da je osim prisvajanja novca, ona neovlašteno otvarala dokaze, što Mihajlović nije primijetio.

 

Petkovićeva je dodala da je nesporno Mihajlović imao povjerenja u daktilografkinju i da nikad nije provjeravao stanje oduzetog novca, prenosi Birn.

 

Kao poteškoću u ovom postupku, Petkovićeva je istakla odluku da se postupak protiv daktilografkinje prebaci na kantonalni nivo, iako je Tužilaštvo namjeravalo da im zajedno dokazuje krivicu.

 

"I pored ove komplikacije, smatramo da smo dokazali da je ona svjesno prisvojila novac. Tražimo da se optuženi proglasi krivim", rekla tužilac.

 

Odbrana Mihajlovića u završnoj riječi je ocijenila da postoji više pravnih stvari zbog kojih se u ovom predmetu ne može donijeti osuđujuća presuda.

 

Prema riječima Vlade Adamovića, strašna je greška napravljena razdvajanjem optuženih, jer su njihove radnje u uzročno-posljedičnoj vezi. 

 

Adamović je, između ostalog, naveo da je za nadzor nad radom daktilografkinje zadužen tužilac, ali i uprava Tužilaštva, a da je za organizaciju poslova i prijem zaposlenih na čuvanju privremeno oduzetih predmeta zadužen glavni tužilac.

 

On je podsjetio na iskaz jednog od referenata zaduženih za čuvanje tih predmeta.

 

"Taj dečko dođe i kaže da je daktilografkinja uzela novac. Na pitanje gdje to piše, on odgovara na stikeru… Evidencija o 81.000 KM pisana na stikeru. Ne zna se je li žalosnije ili smješnije", ocijenio je Adamović.

 

On je istakao da Mihajlović nije ispitan na sve okolnosti iz optužnice, kao što je zakonom propisano, i da je to takođe razlog što ne može biti donesena osuđujuća presuda.

 

Mihajloviću je suđenje počelo u septembru 2018. godine.

 

 Preporučujemo