Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Hakovan sistem za pozivanje na molitvu, iz nekoliko džamija puštana "Bella ciao"

22. 05. 2020 - 07:55
|
|
by udrimuski.ba - Beta
|
foto: Freeimages

Turske vlasti pokrenule su istragu nakon što je u Izmiru hakovan sistem za pozivanje na molitvu, pa je sa minerata nekoliko džamija puštana italijanska antifašistička pjesma "Bella ciao".

Ta antifašistička himna je emitovana prekjučer poslije podne umjesto poziva na molitvu, koji se emituje pet puta dnevno, a ovaj snimak je objavljen i na društvenim mrežama. 

Lokalni ogranak turskih vlasti zaduženih za vjerska pitanja potvrdio je na Twitteru ovaj incident i najavio otvaranje unutrašnje istrage i podnošenje prijave policiji. 

"Bella ciao" je emitovana nakon što su "nepoznate osobe sabotirale i ilegalno hakovale sistem poziva na molitvu", precizira se u saopštenju.  

Tužilaštvo u Izmiru je otvorilo istragu o tom incidentu koja će obuhvatiti i korisnike društvenih mreža osumnjičene za "negiranje vjerskih vrijednosti", javila je agencija Anadolija. Portparol vladajuće stranke Omer Čelik je na Twitteru "oštro osudio" ovaj incident i naveo da će biti pronađeni počinioci. 

Incident se dogodio u jeku ramazana, muslimanskog mjeseca posta, i u trenutku kada su džamije zatvorene zbog pandemije koronavirusa. 

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo