Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Conte: Najgori dani pandemije prošli

21. 05. 2020 - 14:18
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: Reuters

Italijanski premijer Giuseppe Conte danas je u donjem domu parlamenta pozvao na "brzi povratak zemlje u normalu", najavio masovnu upotrebu testova za otkrivanje zaraženih i najavio probni period dobrovoljne primjene mobilne aplikacije za otkrivanje zaraženih.

 

Conte je članovima donjeg doma podnio izvještaj o rezultatima prve faze popuštanja mjera karantina i početku druge faze kada je skoro 90 odsto zabrana uvedenih zbog zaraze, ukinuto i pri tom prvo pohvalio napore Italijana u pridržavanju mjera zaštite.

On je zaključio da je "najgori dio pandemije prošao ali je pred Italijom još veći izazov, a to je ponovno pokretanje ekonomskog i proizvodnog motora zemlje", rekao je Conte.

On je u današnjem intrvjuu denvnom listu "Foglio" naveo da su glavne tačke oporavka Italije nakon pandemije - učiniti Italiju privlačnijim mjestom, provesti reformu sudstva, strukturalno smanjiti poreze i pretvoriti "model Genova" u "Model Italija".

Model Genova podrazumijeva, između ostalog, preraspodjelu bogatstva, prednost velikim javnim radovima i institucionalnu saradnju.

Premijer Conte je skrenuo pažnju da u mnogim projektima opozicione partije mogu da daju važan doprinos počevši od zakonske regulative do pojednostavljenja sudaskih procesa i cijeloga sistema, odgovarajući tako na optužbe opozicionih partija da ih je isključio iz procesa odlučivanja.

Govoreći o vladinom dokumentu "Novi početak" (skup mjera za rješavanje problema nastalih panedmijom korona virusa) premijer Conte je istakao da mjere omogućavaju značajne intervencije u nekim ključnim sektorima između ostalog jačanje zdravstvenog sistema, ali prije svega investicije u obrazovanje i naučno istraživanje.

Ljudski kapital, istraživanje i inovacije biće temeljne poluge na kojima se zemlja mora potpuno preporoditi, rekao je premijer.

Premijer je uputio apel građanima da poštuju sanitarne mjere, držanje distance i nošenje medicinskih maski, da ne bi upropastili dosadašnje rezultate koje je Italia postigla u borbi protiv pandemije.

Italijanski premijer će se popodne obratiti i članovima senata kojima će takođe podnijeti izvjestaj o rezultatima prve faze popuštanja mjera karnatina i početku druge faze.Preporučujemo