Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Sudije Međunarodnog krivičnog suda biraju VSTV i Ministarstvo pravde BiH

21. 05. 2020 - 14:11
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: ilustracija

Ministarstvo vanjskih poslova BiH oglasilo se danas saopćenjem za javnost vezano za komentar člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika u kome se navodi, “da je neprihvatljiv način da se zloupotrebljavaju procedure i bez saglasnosti svih takvo nešto predlaže", dodavši "da nijedan organ nije dao saglasnost za Jasminu Ćosić-Dedović” da bude kandidat BiH za sudiju Međunarodnog krivičnog suda u Den Haagu. 

- Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH je nedavno donijelo odluku da Jasmina Ćosić-Dedović bude kandidat BiH za sudiju Međunarodnog krivičnog suda u Haagu, izabranu na osnovu javnog konkursa raspisanog 18. februara 2020. godine. Ministarstvo vanjskih poslova BiH je na zahtjev Ministarstva pravde BiH proslijedilo 13. maja 2020. godine Ambasadi BiH u Den Haagu, prijavu kandidature sutkinje Ćosić-Dedović za izbor sudije u Međunarodnom krivičnom sudu. Ministarstvo pravde BiH je, uz svoj dopis, dostavilo MVP-u BiH i zvaničnu Odluku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH o imenovanju ove sutkinje za kandidata BiH za poziciju sudije u Međunarodnom krivičnom sudu - navodi se u reagiranju MVPBiH. 

U svom obrazloženju Ministarstvo pravde BiH, naglašavaju iz MVPBiH, između ostalog, istaklo je da je prema Zakonu o primjeni Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda i saradnji s Međunarodnim krivičnim sudom, definirano da državni organi BiH komuniciraju s Međunarodnim krivičnim sudom posredstvom Ministarstva pravde BiH, te da je istim zakonom propisano da VSTV BiH sprovodi postupak izbora sudija koji se predlažu kao kandidati BiH za imenovanje u Međunarodni krivični sud. 

Konsekventno tome dodaju, MVP BiH, u slučaju notifikacije kandidata BiH za poziciju sudije u Međunarodnom krivičnom sudu, ima samo ulogu diplomatskog posrednika između nadležnih institucija za izbor kandidata (VSTV-a BiH i Ministarstvo pravde BiH) i Sekretarijata Ugovornih strana Rimskog statuta, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.Preporučujemo