Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Istraživanje pokazalo da je Švedska daleko od postizanja kolektivnog imuniteta

21. 05. 2020 - 12:26
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: EPA

Istraživanje u Švedskoj je pokazalo da je do kraja aprila 7,3 posto stanovnika Štokholma razvilo antitijela na koronavirus, što bi moglo pojačati zabrinutost da odluka da se ova država ne zatvori zbog pandemije neće tako brzo dovesti do kolektivnog imuniteta.

 

Reuters piše da je takvu strategiju razvio glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell koji je preporučio da se protiv širenja koronavirusa koriste dobrovoljne mjere za razliku od onih rigoroznih koje su druge države uvele, a koje se odnose na obavezne mjere i karantin.

 

Shodno tome, u Švedskoj su ostale otvorene većina škola, restorana, kafića i poslovnica, a u isto vrijeme je veći dio Evrope bio zatvoren. 

 

Broj preminulih od koronavirusa u Švedskoj je najveći od svih nordijskih zemalja, iako manji nego u onima poput Velike Britanije, Italije i Francuske. 

 

Zabilježen je i smanjen broj pacijenata na intenzivnoj njezi u bolnicama u Švedskoj koji je pao za trećinu otkad je krajem aprila imao svoj vrhunac, a zdravstvene vlasti tvrde da epidemija usporava. Međutim, Švedska je u posljednjih sedam dana zabilježila najveći broj preminulih po glavi stanovnika u Evropi.

 

Istraživanjem o antitijelima se nastojalo utvrditi postoji li potencijal za kolektivni imunitet, odnosno, da li je dovoljan broj populacije razvio imunitet čime bi se zaraza prestala širiti.

 

Švedska zdravstvena agencija u srijedu je kazala da se rezultati tog istraživanja poklapaju s njihovim modelima da je gotovo trećina Štokholma zaražena te da su pojasnili kako je studija provedena prije mnogo vremena te se bolest još u međuvremenu proširila.

 

"Malo je manje nego što smo očekivali, ali ne puno, možda za jedan do dva postotna boda", kazao je Tegnell.

 

Ipak, koncept kolektivnog imuniteta nije još ispitan u slučaju koronavirusa te nije poznato koliko traje imunitet od zaraze kod oporavljenih pacijenata.

 

Istraživanje je provedeno na osnovu 1.100 testova iz cijele Švedske, a objavljeni su samo brojevi za prijestolnicu.

 

Švedsko zdravstvo istaklo je da kolektivni imunitet nije cilj sam po sebi, nego da je svrha strategije usporiti širenje koronavirusa kako ne bi opteretio zdravstveni sistem, ali ne i potpuno ga suzbiti.

 

Švedski stručnjaci su tvrdili da države koje su uvele potpuni karantin kako bi se spriječila izloženost virusa olaze u opasnost od ponovnih izbijanja zaraze.

 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je upozorila da se države ne oslanjaju na stvaranje kolektivnog imuniteta, odnosno "imuniteta stada". Prošle sedmice je objavila da su svjetska istraživanja pokazala da su antitijela pronađena u samo između jedan i deset posto populacije, što se poklapa s nedavnim rezultatim u Španiji i Francuskoj.

 

Onaj koji je kritikovao pristup svoje države je Bjorn Olsen, profesor zaraznih bolesti na univerzitetu u Uppsali koji smatra da je koncept kolektivnog imuniteta "nerealan i opasan " kada je riječ o koronavirusu.

 

"Mislim da je imunitet stada daleko od nas, ako ga ikada i postignemo", kazao je Olsen nakon objavljenih rezultata istraživanja.

 

U Švedskoj je trenutno zaraženo više od 30.000 osoba, a od posljedica koronavirusa preminulo je njih 3.831 što je tri puta više u odnosu na ukupan broj smrtnih slučajeva u Danskoj, norveškoj, Finskoj i Islandu.