Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Sánchez traži od parlamenta produženje vanrednog stanja

20. 05. 2020 - 15:36
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: EPA

Španski premijer Pedro Sánchez u srijedu se obratio parlamentu kako bi zatražio podršku za produženje vanrednog stanja koje njegova vlada koristi da obuzda epidemiju koronavirusa u kojoj je preminulo najmanje 27.000 ljudi.

To bi bilo peto dvosedmično produženje vanrednog stanja, koje bi trenutno trebalo isteći u nedjelju. Vlada želi da produži vanredno stanje do 7. juna.

- Put kojim se krećemo jedini je mogući put kojim možemo pobjediti virus. Zahvaljujem se svim članovima parlamenta koji su podržali vanredno stanje jer su njihovi glasovi spasili hiljade života – poručio je premijer Sánchez parlamentu u kome se nalazilo samo nekoliko poslanika kako bi se limitirao rizik širenja zaraze.

Od uvođenja restriktivnih mjera na nacionalnom nivou 14. marta, Španija je snizila divljajuću stopu zaraze virusom, koja je iznosila znatno više od 20 posto, na manje od jedan posto tokom protekle sedmice. Više od 23.000 slučajeva zaraze potvrđeno je u laboratorijskim testovima u Španiji.

Sánchez tvrdi da je Španiji još potrebno održati strogu centraliziranu kontrolu nad zdravstvenom situacijom dok započinje s ublažavanjem ograničenja i ponovnim pokretanjem ekonomskih aktivnosti. Manje prodavnice ponovo su otvorene širom zemlje, ali ne u najteže pogođenim regijama Madrida i Barcelone.

Očekuje se da glasanje bude tijesno, iako je  Sánchezova manjinska vlada sastavljena od njegovih Socijalista i stranaka koje se zalažu protiv mjera štednje uspjela da pridobije značajnu podršku Građanske stranke desnog centra i baskijske regionaalne stranke PNV, prenosi Associated Press.

TAGOVI:Zadnje dodane