Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Istraživanje: Hrvatski učenici dosta puše, piju alkohol i ne vole ići u školu

19. 05. 2020 - 11:20
|
|
by udrimuski.ba/index.hr
|
foto: ilustracija - Facebook

MEĐUNARODNO istraživanje o zdravstvenom ponašanju učenika otkrilo je da je pušenje i dalje vrlo često među učenicima u Hrvatskoj. 

Prema podacima o pušenju cigareta u posljednjih 30 dana Hrvatska je na devetom mjestu kod učenika u dobi od 13 godina te na iznimno visokom četvrtom mjestu kod učenika u dobi od 15 godina. Što se tiče pušenja tijekom života, naša zemlja je na dvanaestom mjestu kod učenika u dobi od 11 godina, deveta kod učenika u dobi od 13 godina te sedma kod učenika u dobi od 15 godina.

Konzumiranje alkohola

Što se tiče konzumiranja alkohola, Hrvatska je i dalje iznad prosjeka, ali više nije u samom vrhu među vodećim zemljama. Ipak, postoje zabrinjavajući rezultati.

Učenici u dobi od 13 godina su jedanaesti po konzumiranju alkohola tijekom života, a dvanaesti po konzumiranju alkohola u posljednjih 30 dana. Učenici u sve tri dobne skupine su trinaesti ili četrnaesti po odgovorima kako su bili pijani dva ili više puta u životu, a učenici u dobi od 15 godina su dvanaesti po odgovorima kako su bili pijani u posljednjih 30 dana.

Mladi Hrvati ne vole školu

Hrvatska je posljednja na mjestu što se tiče udjela učenika od 13 godina koji jako vole školu. 2014. bili smo na pretposljednjem. Trinaestogodišnjaci koji su prijavili maltretiranje drugih barem dva ili tri puta u zadnjih nekoliko mjeseci doveli su do toga da smo po tome na 10. mjestu.

Što se tiče tjelesne težine, postoji 5 zemalja s nižim udjelom učenika s premalom tjelesnom težinom u dobi od 11 godina, tri države u dobi od 13 godina i četiri zemlje u dobi od 15 godina.

Ono s čim možemo biti zadovoljni je da smo 5. zemlja s najvećim udjelom učenika koji žive s oba roditelja. Prema zadovoljstvu životom na desetom smo mjestu kod učenika u dobi od 11 godina, deveta kod onih u dobi od 13 godina te osma kod učenika u dobi od 15 godina.

Istraživanje o zdravstvenom ponašanju učenika (Health Behaviour in School-aged Children, HBSC) je međunarodno istraživanje koje se provodi u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom - Regionalnim uredom za Europu u 50 zemalja i regija Europe i Sjeverne Amerike, uključujući Hrvatsku.

TAGOVI: