Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Kukić u “Udri muški”: Ekonomska promjena se neće desiti dok se ne riješi politička paradigma

23. 05. 2020 - 19:15
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: udrimuski.ba

Gost u emisiji “Udri muški”, prof. dr. Slavo Kukić, na posljednja dešavanja u BiH i pitanje o Sutjesci i dalmatinskim partizanima kaže: “To je dio umjetnosti kojom je Bog nas obdario. To govori o sistemu vrijednosti, koji preferira Sabor Republike Hrvatske.

Naravno, ja sam se ovih dana pitao u vezi sa sarajevskom misom, u vezi Sutjeske. To kao da su biskupi u BiH zaboravili. Ne treba optuživati samo njih. Pokrovitelj je druga država, i bila je sponzor sporne manifestacije u drugoj zemlji. Ne isključujem iz činjenice, jer Hrvatska predsjedava EU, i da ne bi nailazila na osude, onda je to prebacila na BiH. Potreba Hrvatske za tutorstvom nad drugom zemljom koja traje vec skoro 30 godina ne prestaje.

Bolje bi bilo da su se ugledali na historisjki iskorak Njemačke, koja je javno priznala ono što su radili nacisti, i očistila se na taj način. Zbog budućnosti ovih prostora, religijske organizacije u BiH bi isto to morale učiniti. Ne treba zaboraviti da je uz Hrvatski sabor učestvovala je i Islamska zajednica Hrvatske.

Nisam ja protiv misa i službi Božijih. Problem je kad se to stavlja u politički kontekst. Postavlja se pitanje ko to nije htio prihvatiti istinu, da li antifašisti koji su prosvjedovali u Sarajevu ili crkva koja je održala misu.

Ako se gleda stanje prostora bivše Jugoslavije, gotovo u svim tim državama, vidjećete da su na čelu tih država, nasljednici, potomci, onih koji su činili zlodjela iz drugog svjetskog rata. U zemlji u kojoj vam državnim ministarstvima, upravlja neko ko je 12 godina studirao, traži se neka vrsta ravnoteže, u nacionalnom kontekstu, kako bi se uspostavila ta vrsta nekompetencije.

Naprosto mi živimo u vrijedonosnom kolopletu, i naprosto ne znam kako to narodu iz dupeta u glavu ne uđe.

Oni koji su dio državnog tala, su zaposleni u državnim agencijama, ministarstvima, a mnogi koji to nisu su već odavno otišli iz BiH.

Vrlo često sam bio jako kritički raspoložen prema svjetskim centrima moći, da se situcija usmjeri na pitanja ekonomije. U BiH se moraju riješiti temeljna politička pitanja. Promjena se neće desiti sve dok se ne riješi politička paradigma."

Pogledajte video…Preporučujemo