Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Analiza s Harvarda: Temperature iznad 25 stepeni smanjuju rizik od širenja koronavirusa

17. 05. 2020 - 12:32
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: ilustracija

Profesor biohemije i molekularne biologije Gordan Lauc podijelio je na svom Facebook profilu Harvardovu analizu o koronavirusu, odnosno utjecaju vremena na njegovo širenje, u ovom slučaju porasta temperature.

Tim s Harvarda skupio je podatke o infekciji Covid-19 i vremenskoj prognozi, te analizirao utjecaj vremena na prijenos virusa na 3.739 globalnih lokacija od 1. maja 2010. do 30. aprila 2021. godine. Njihov zaključak je da temperature iznad 25 stepeni smanjuju rizik od širenja virusa. 

Nažalost, to ne znači da će epidemija nestati tokom ljeta, nego da će oslabjeti, ali da će broj zaraženih na jesen ponovo porasti. 

Lauc je istakao da je analiza širenja virusa na 3,739 lokacija po svijetu potvrdila pretpostavku o njegovoj sezonalnosti. 

"Vrijeme nije naravno jedini faktor tako da se ne treba baš potpuno opustiti i vratiti na staro, no ova vijest budi nadu da opuštanje mjera koje se sada događa neće dovesti do novog vala pandemije. To vjerovatno isto znači da bismo što prije trebali otvoriti škole i omogućiti djeci da imaju normalan kraj školske godine. Za one koji po medijima viču da su stroge mjere bile pogrešne, ovo je loša vijest, jer potvrđuje da bismo bez odlučnih mjera u martu imali jako eksponencijalni rast zaraženih i puno mrtvih i bolesnih u Hrvatskoj. Ovo je loša vijest i za one koji se zalažu za zadržavanje ili ponovno uvođenje strogih mjera, jer pokazuje da su u ovo doba godine dovoljne i vrlo blage mjere opreza", napisao je Lauc.

 Preporučujemo