Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Josipović: Opasno je šta se radi Sarajevu i Bosni i Hercegovini

17. 05. 2020 - 11:29
|
|
by Hina - udrimuski.ba
|
foto: AA

BIVŠI hrvatski predsjednik Ivo Josipović oštro je u nedjelju kritizirao državno pokroviteljstvo nad komemoracijom Bleiburga ocijenivši da to nije čin odavanja počasti žrtvama, nego problematična politička manifestacija i "besramna manipulacija".

"Komemoracija Bleiburga pod državnim pokroviteljstvom Hrvatske najmanje je komemoracija. Ona je snažna politička poruka u funkciji historijskog i političkog revizionizma, u funkciji rehabilitacije ustaštva, jačanja nacionalizma i političke desnice", izjavio je Josipović u intervjuu za bosanskohercegovački portal Faktor.

Prozvao Plenkovića, HDZ, Crkvu i desne političke krugove

Suodgovornost za to adresirao je na HDZ, premijera Andreja Plenkovića te Crkvu i desne političke krugove.

"Kancelarka Njemačke Angela Merkel, pa i predsjednik Zoran Milanović stvari su postavili u ispravan kontekst. Zna se tko je bio tko u ratu, tko borac za slobodu i pravdu, a tko eksponent zločinačke politike i izdajnik. Zna se tko je bio na strani svjetla, tko na strani mraka. Samo HDZ ne zna. Ni pridružene mu ustašofilne ultradesne stranke. Ni Crkva", kategoričan je Josipović.

Kazao je kako nema dvojbe da su nad brojnim ljudima počinjeni zločini u svibnju 1945. godine i da se ta istina ne smije prešutjeti, ali se činjenice ne smiju zlorabiti u političke svrhe. 

"Mnogo je ljudi ubijeno, posebno iz današnje perspektive, za tolika ubojstva nema opravdanja", kazao je dodajući kako vjernici i njihova crkva imaju pravo i trebaju moliti za duše ubijenih, no problem je kada se to manifestira izvan konteksta uz slanje "opasnih političkih poruka".

Josipović: Opasno je što se radi u Sarajevu i Bosni i Hercegovini

Kazao je kako je posebno opasno kada se takvo što prakticira u multietničkom Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, koja je opako osjetila posljedice ustaškog režima, državi koja je, kako upozorava, i danas opterećena etničkim netrpeljivostima i politikama koje su odgovorne za stradanja u Drugom svjetskom ratu, ali i u ratu koji i današnje generacije pamte. Josipović stoga smatra da je kardinal Vinko Puljić pogriješio kada se odlučio na bleiburšku misu upravo u Sarajevu.

"To je opasno i neodgovorno ili je dio političkog koncepta koji želi destabilizirati BiH", poručio je bivši hrvatski predsjednik koji je dodao kako i sada čvrsto stoji iza riječi koje je izrekao u Jeruzalemu da je "ustaška zmija još tu, prijeti, sikće i jača".

Smatra da nije slučajno Sarajevo izabrano za sjećanje na Bleiburg.

- Posebno je opasno kada se to “ne zna” prakticira u multietničkom Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, koja je opako osjetila posljedice ustaškog režima, državi koja je, na žalost, i danas opterećena etničkim netrpeljivostima i politikama koje su odgovorne za stradanja u Drugom svjetskom ratu, ali i u ratu koji i ova generacija pamti.

Opasno je i neodgovorno. Ili je dio političkog koncepta koji želi destabilizirati BiH. U svakom slučaju, kad se priča stavi u savremeni kontekst, ne više samo puzajuću već i otvorenu rehabilitaciju ustaštva i četništva, što čine u Srbiji, nazivanja ulica i institucija po ustašama, korištenje ustaške i četničke ikonografije, masovno rušenje antifašističkih spomenika, nipodaštavanjanje antifašizma, falsificiranje historije i stvaranja slike o ustašama kao hrvatskih i četnika kao srpskih domoljuba, a partizana kao zločinaca, potpuno je jasno o čemu se radi. Kako sam kao predsjednik Hrvatske rekao još davno u Jerusalemu, a i puno puta u Hrvatskoj, ustaška je zmija još tu, prijeti, sikće i jača – jasan je Josipović.

Reakcija mnogih evropskih institucija

Osvrnuo se dostajanstvene proteste antifašista u centru Sarajeva.

- Na komemoraciju u Sarajevu nisu reagirali samo navodne domaće komunjare i mrzitelji svega hrvatskog i katoličkog, već i mnoge evropske institucije. Pogledajte gdje su bili evropski ambasadori, na misi ili na odavanju počasti žrtvama ustaša? Kardinal Vinko Puljić je ozbiljno pogriješio držeći misu i za ustaše u centru grada i države koji su toliko propatili od njih. I ne treba se skrivati katoličkim pravom, štaviše, potrebom da se moli za duše svih pokojnika. Da je tako, u sve ove godine svoje službe barem bi se, kao pravi bosansko-hercegovački domoljub i Hrvat sjetio održati misu, recimo, za cvijet hrvatske mladosti, Dalmatince, većinom katolike, izginule na Sutjesci? Eto, ta je bitka, u kojoj su na strani fašista učestvovale i ustaše, započela baš 15. maja 1943 - podsjeća Josipović.

Vrhbosanski nadbiskup predvodio je u subotu u sarajevskoj katedrali Srca Isusova misu za žrtve bleiburške tragedije, u sklopu komemoracije čiji je organizator Počasni bleiburški vod, a pokrovitelj Hrvatski sabor.

Sarajevska misa održana je u iznimno napetom ozračju potaknutom prijeporima između onih koji su taj obred podržali kao znak poštovanja prema mrtvima, dok su osporavatelji tvrdili kako se time zapravo rehabilitira NDH i ustaški režim.

 

TAGOVI:Preporučujemo