Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Darko Došlo: Dva lica jedne vlasti

12. 05. 2020 - 13:26
|
|
by Darko Došlo - udrimuski.ba
|
foto: udrimuski.ba

''U mog Sulje jakna su'dva lica'', hvalila se na kafi jedna komšinica drugoj, aludirajući valjda na to da je njen Suljo dobro obučen i moderan, jer prati trendove.

Za udrimuski.ba piše Darko Došlo

Federalni premijer Fadil Novalić se prije dvije sedmice, isto tako hvalio da su nabavljeni kineski respiratori najkvalitetniji i sam vrh ponude u toj branši.''Svaki ovaj respirator je dupli, opslužuje dva pacijenta odjednom'', primjetio je tada slavodobitno Novalić, ističući kako se radi o najtraženijoj robi na svijetu, koju je njegova Vlada uspjela nabaviti.

Samo tri dana kasnije, Novalić je u jednom televizijskom gostovanju, rekao da ne zna kakvi su respiratori kupljeni i da su to pitanja za FUCZ, ali je i tada naglasio da je ponosan što je FBiH prva u ovom dijelu Evrope nabavila respiratore. Njegov poziv istražnim organima da ispitaju ovaj slučaj, već tada je govorio da nešto nije u redu!? I konačno, vještačenje nabavljenih respiratora, pokazalo je da federalni premijer ne govori istinu, odnosno da laže.

Naime, Tužilaštvo BiH je saopštilo da je nalazom vještaka utvrđeno da nabavljeni respiratori ne posjeduju ni minimum potrebnih karakteristika, za adekvatan tretman pacijenata oboljelih od COVID 19. Tako su u vodu pala sva ubjeđivanja, da se radi o najkvalitetnijim medicinskim uređajima i da je ''Srebrena malina'' Fikreta Hodžića, odradila sjajan posao, a da se mediji neopravdano bave ovom temom, praveći od nje aferu.

Na njihovu veliku žalost novinari nisu pogriješili, što su kasnije potvrdili nalazi državnog tužilaštva i SIPA-e. Potrošeni su milioni maraka, a osim pronevjere javnih sredstva, znatno je oštećen i zdravstveni sistem u FBiH, koji je s razlogom iskazao potrebu za kupovinom  ovih vrijednih aparata.

Sve zamjerke o načinu na koji je izvršena javna nabavka respiratora duboko inkriminišu odgovorne, koji tvrde da su kupili vrhunske respiratore, a zapravo se radi o gotovo neupotrebljivoj opremi. Osim toga nabavljeni respiratori nalaze se u nižim cjenovnim klasama, tako da cijene koje se navode u ugovorima teško mogu biti stvarne, što istragu usmjerava na dodatne nelegalne radnje.

Doktor nauka iz područja biomedicinskog inženjerstva i ekspertskih sistema, te direktor Verlaba (mjeriteljska laboratorija) Almir Badnjević je još krajem aprila izjavio da se uvezeni respiratori uglavnom koriste u hitnim slučajevima i kolima hitne pomoći, ali se ne koriste na odjeljenjima intenzivne njege.

Nakon izvršenog vještačenja, može se postaviti niz dodatnih pitanja. Šta bi bilo da se pojavila potreba za njihovim korištenjem? Šta bi bilo da se epidemiološka situacija razvijala tako da se desio nagli rast broja zaraženih koronavirusom koji su hospitalizovani, a FUCZ nabavlja neupotrebljive respiratore?

Ako je sigurnost građana bila u pitanju, zašto je prepuštena u ruke ljudi koji nisu stručni za medicinu - nego za uzgoj malina, pravljenje kolača ili namještaja?

Podsjećanja radi preostalih 20 respiratora još nije stiglo u BiH, a onih 80 se i dalje nalazi u skladištu, te se u slučaju potrebe ne mogu koristiti, bez obzira na to što je Federalni štab civilne zaštite formalno izvršio raspodjelu respiratora zdravstvenim ustanovama u FBiH. Uz sve ovo postavlja se pitanje da li naručilac, nakon istrage, može tražiti povrat novca i reklamaciju kupljene robe. Sva ova pitanja jednostavno moraju dobiti odgovore, jer nabavljeni respiratori ne samo da nisu dupli, nego uopšte nisu za jedinice intenzivne njege. Dupli su samo aršini aktuelne vlasti, kao što je dupljak i njihov obraz.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku udrimuski.ba.

 

TAGOVI:Zadnje dodane

OVAKVI NARODI NE ZASLUŽUJU BOLJU BUDUĆNOST !

Koliko god se protivili i ne bilo nam pravo, dešavanja tokom posljednjih 40 godina, potvrđuju da je kolektivitet na prostorima ex-Yu, de facto i de jure, jalovo inferioran u odnosu na brojne istaknute i decenijama neopravdano eksponirane individue, nedvosmisleno zaslužne za propast naciona, na čije čelo su nečijom voljom i interesom izbile ili bolje rečeno postavljene

BiH SE VRAĆA U ''NORMALNE'' TOKOVE

Osim ohrabrujućih rezultata posljednjih testiranja na koronavirus, posebno u Kantonu Sarajevo, koji su uzrokovali popuštanje restriktivnih zaštitnih mjera u borbi rotiv pandemije, vijesti koje smo izdvojili sa agencijskih ticker-a, nedvosmisleno ukazuju na to da se život na prostorima BiH, polako vraća u za nas uobičajene okvire

Preporučujemo