Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Preminuo legendarni Edin Sprečo

12. 05. 2020 - 12:14
|
|
by udrimuski.ba/avaz.ba
|
foto: kolaž

Danas je u 73. godini života preminuo legendarni fudbaler Željezničara Edin Sprečo. On je bio pravi izdanak fudbalske škole tima s Grbavice, a u dresu Želje odigrao 234 utakmice i postigao 75 golova.

Sa 17 godina debitovao za Željezničar i postigao dva pogotka na tom debiju je naslutio da će ostaviti veliki trag na Grbavici. Proveo je ukupno 12 sezona u Dolini Ćupova i bio je član šampionske generacije u sezoni 1971./72. Ostat će upamćen kao igrač koji je imao odličan šut i koji je postizao veoma bitne golove za "Plave", a često je bio i asistent.

Osim za Željezničar nastupao je i za NAC Bredu, Ren, Rudar Velenje i Iskru iz Bugojna, a bio je i povremeni reprezentativac Jugoslavije.

Moramo pomenuti da je Edin Sprečo pored Fikreta Mujkića, Boška Jankovića spadao među slavni podmladak Milana Ribara, pokojnog trenera i maestra sa Grbavice.

Podsjećamo da krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća na mjesto trenera Željezničara dolazi Milan Ribar, jedan od najtrofejnijih trenera u bogatoj historiji velikana sa Grbavice. Pod njegovom palicom su zaigrala Željina djeca i vrlo mladi fudbaleri, a u igru je uveo takozvani “totalni fudbal”. Pod njegovim kormilom Plavi su 1970. završili na četvrtoj poziciji, godinu dana kasnije na drugoj poziciji, a 1972. godine Plavi su pokorili Jugoslaviju i sa tada rekordnim brojem bodova osvojili titulu prvaka.

ribarZELJO

Plavi su najčešće igrali u sastavu Janjuš, Kojović, Bećirspahić, Bratić, Katalinski, Hadžiabdić, Jelušić, Janković, Bukal, Sprečo i Deraković.

“Nošeni neviđenim navijanjem i bodrenjem Željinih tifoza, Plavi su asovi tog dana, 11. juna 1972. godine, razmontirali Partizanovu mašineriju i slavili sa 4:0! Čitav je tok utakmice Željo bio superioran i svima je bilo jasno da je Željo novi šampion Jugoslavije, da ovu utakmicu Plavi ne mogu izgubiti. A onda je nastao urenbes…

Milan Ribar slavni trener ovog tima, našao se na rukama svojih igrača na centru Partizanovog stadiona. Dresovi su pobacani Željinim tifozima za uspomenu. Orila se pjesma i urenebesni pokliči: “Željo, Željo, šampion, šampion!”. Iz Sarajeva su javili da je Crvena Zvezda pobijedila Sarajevo na Koševu, ali joj to ništa nije značilo. Novi je prvak, prvi put u historiji naš Željo. I to je ono što je bilo jedino važno, što će ući u historiju i spominjati se vjećno.

Nakon utakmice i općeg urenebesa na stadionu, slavlja i pjesme, uz aplauze i Željinih i Partizanovih navijača sve se to prelijeva na beogradske ulice. Na Terazijama Željini navijači zaustavljaju saobraćaj. Zagrljeni mašu zastavama i pjevaju, deru se iz već promuklih grla: “Šampioni, šampioni!”, a građani Beograda ih sa strane gledaju sa simpatijama i čestitaju.”

 

 

 

 

TAGOVI:Preporučujemo