Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

BiH SE VRAĆA U ''NORMALNE'' TOKOVE

11. 05. 2020 - 10:30
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: udrimuski.ba

Osim ohrabrujućih rezultata posljednjih testiranja na koronavirus, posebno u Kantonu Sarajevo, koji su uzrokovali popuštanje restriktivnih zaštitnih mjera u borbi rotiv pandemije, vijesti koje smo izdvojili sa agencijskih ticker-a, nedvosmisleno ukazuju na to da se život na prostorima BiH, polako vraća u za nas uobičajene okvire.

Za udrimuski.ba piše: Darko Došlo

Političke intrige, lopovluci i finansijske malverzacije, kriminal u raznim pojavnim oblicima, ekološka neosviještenost i sve ono što smo pred naletom koronavirusa gotovo zaboravili, ponovo pune informativne portale i vraćaju nas u stvarnost. Valja nam se ponovo navikavati na neodmjerene izjave i poteze zaštitnika nacionalnih interesa, sumnjive javne nabavke i još kojekakve gluposti, najčešće pogubne po normalno odvijanje života na našim prostorima. I sve to stegnutog kaiša, praznog stomaka i čini se još praznije glave! Evo konkretnih primjera:                               

Kompanija "FH Srebrena malina" čiji je vlasnik TV voditelj Fikret Hodžić, a koja je registrovana za preradu i konzerviranje voća i povrća, u vrijeme pandemije koronavirusa aktivirala se na tržištu medicinske opreme i zaštitnih sredstava, a kupce je probala pronaći i na Kosovu. U aprilu, dok je "Srebrena malina" radila na famoznom uvozu kineskih respiratora za potrebe zdravstvenog sistema Federacije BiH, Hodžićeva kompanija je nudila zaštitna sredstva farmaceutskoj kompaniji NTP Opharm iz Prištine. Prema ponudi koja je u posjedu portala Klix.ba, Srebrena malina je Kosovarima 2. aprila nudila 50 hiljada maski tip FFP2 za 125 hiljada eura i 132 hiljade rukavica za 39.600 eura. Otkud ''Srebrenoj malini'' početkom aprila ova količina maski i rukavica, posebno kad se uzme u obzir da je tada u našoj zemlji vladala ogromna nestašica zaštitnih sredstava, istražiće Državna agencija za istrage i zaštitu BiH.

Samo dan nakon što je član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik, izrazio podršku usvajanju zajedničke Deklaracije Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana na online samitu u Zagrebu, ponovo je promijenio stav. Dodik je u intervjuu za RTRS, ocijenio da je razočaran zaključcima samita, a strance je okrivio zbog situacije u Centralnoj izbornoj komisiji. Naime, Dodiku nije jasno kako su stranci odobrili imenovanje novih članova CIK-a BiH, čime je prema njegovom mišljenju, bačena sjena na predstojeće lokalne izbore. Nakon izvršenih smjena, Dodik je izgubio uticaj na rad CIK-a, što bi u narednom periodu moglo doprinijeti povećanju broja ovakvih i sličnih izjava.    

I dok zemlje širom Evrope danas u tišini obilježavaju 75. godišnjicu pobjede nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu, odnosno Dan pobjede nad fašizmom, iz Hrvatskog sabora stiže najava da će osim u Bleiburgu, komemoracija za blajburške žrtve biti održana 16. maja u Sarajevu i Zagrebu. U saopštenju se navodi da zbog pandemije koronavirusa, neće biti centralne komemoracije na Blajburškom polju u Austriji, nego će ona biti održana na više mjesta, uz mjere epidemiološke zaštite, prenijela je Hina. Održavanje komemoracije u Sarajevu i Zagrebu, potvrdio je i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. On je naveo da bi misu u Sarajevu trebao voditi kardinal Vinko Puljić, koji je trebao predvoditi otkazanu misu u Bleiburgu. Ono što posebno začuđuje građane Sarajeva, je blagonaklonost gradonačelnika Abdulaha Skake, prema najavljenom događaju.Zadnje dodane

Darko Došlo: Dva lica jedne vlasti

''U mog Sulje jakna su'dva lica'', hvalila se na kafi jedna komšinica drugoj, aludirajući valjda na to da je njen Suljo dobro obučen i moderan, jer prati trendove.

OVAKVI NARODI NE ZASLUŽUJU BOLJU BUDUĆNOST !

Koliko god se protivili i ne bilo nam pravo, dešavanja tokom posljednjih 40 godina, potvrđuju da je kolektivitet na prostorima ex-Yu, de facto i de jure, jalovo inferioran u odnosu na brojne istaknute i decenijama neopravdano eksponirane individue, nedvosmisleno zaslužne za propast naciona, na čije čelo su nečijom voljom i interesom izbile ili bolje rečeno postavljene

Preporučujemo