Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

OVAKVI NARODI NE ZASLUŽUJU BOLJU BUDUĆNOST !

11. 05. 2020 - 10:56
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: udrimuski.ba

Koliko god se protivili i ne bilo nam pravo, dešavanja tokom posljednjih 40 godina, potvrđuju da je kolektivitet na prostorima ex-Yu, de facto i de jure, jalovo inferioran u odnosu na brojne istaknute i decenijama neopravdano eksponirane individue, nedvosmisleno zaslužne za propast naciona, na čije čelo su nečijom voljom i interesom izbile ili bolje rečeno postavljene.

Za udrimuski.ba piše: Darko Došlo  

Zbog toga je stanje koje imamo danas apsolutno zasluženo, a život koji živimo takav kakav je. Ako ni pomenuta istorijska distanca, od smrti doživotnog predsjednika SFRJ, Josipa Broza Tita do danas, nije bila dovoljna da se odredimo prema liku i djelu, nesumnjivo najvećeg državnika koji je ikada živio među nama, onda bolje tj. boljeg nismo ni zaslužili, a po svemu sudeći nećemo ni imati.                                                              

Nakon što je 04.maja 1980.godine u 15,05h jedan od najboljih spikera TV Beograd, Miodrag Zdravković, saopštio da je umro drug Tito, kompletna uplakana nacija je već minut kasnije bila ''u k...'', a ne u 15,10h kako danas tvrde pojedini ''humoristi''. Iako se nakon prekida, sad već istorijske utakmice na splitskom Poljudu, između Hajduka i Crvene Zvezde, iz nekoliko desetina hiljada grla zaorila pjesma:''Druže Tito mi ti se kunemo...'', mnogima učinilo da sa njegovog puta nikad nećemo skrenuti, to se desilo već nekih desetak godina kasnije (zvanično), a nezvanično mnogo ranije, odnosno kako već rekoh, tek nepun minut nakon objave vijesti o Titovoj smrti. Naime, na TV Zagreb tu vijest je pročitao tamošnji poznati voditelj Miroslav Lilić, koji u svojoj autobiografiji tvrdi da je on prvi objavio tu vijest, a da je Zdravković to učinio 30 sekundi kasnije. Dakle, razmimoilaženja Beograda i Zagreba, krenula su gotovo momentalno i nastavljena do danas. 

Sarajevo gdje je na Koševu pri rezultatu 1:1 (identičnom kao na Poljudu), prekinuta utakmica protiv Osijeka, sa Titovog puta je skrenulo kasnije, početkom 90-ih godina, nakon što je Hadžija promašio penal protiv Argentine. Starije Sarajlije se moraju sjećati kako je glavni grad BiH, izgledao nakon svake utakmice državne reprezentacije, tokom Svjetskog fudbalskog prvenstva u Italiji. Trobojke s' petokrakama vijorile su se na sve strane, a grad je bio ispunjen pjesmom, jedinstvom i ponosom. Činilo se tada da uprkos seronjama iz Beograda i Zagreba, Sarajevo neće skrenuti s Titovog puta i da će susjedima sa lijeve i desne strane reći:''Evo vam ga nacionalisti!'' Čarobno nestvarna slika sa sarajevskih ulica, izbrisana je netom nakon prvih demokratskih izbora, pobjedom Karadžića, Izetbegovića i Kljujića na istim. A samo dvije godine kasnije, Sarajevo je bilo u daleko gorem položaju od Beograda i Zagreba.Čudna je ta psihologija mase, danas jedno, a već koliko sutra, drugo, dijametralno suprotno raspoloženje i filozofija.Tito skoro pa zaboravljen i ostavljen po strani. Njegovim putem nastavili su malobrojni, preglasani i poniženi Jugosloveni, prepušteni na milost i nemilost nacionalistima.                                                     

Tridesetak godina kasnije, vijest o godišnjici Titove smrti, spomenuta je na samom kraju dnevnika, prije vijesti o ironičnom kineskom odgovoru Trampu, na njegove nesuvisle tvrdnje o koronavirusu. Gotovo identično prošlo je i obilježavanje 1.maja,  jedinog zajedničkog državnog praznika u BiH, kao što je prošla i godišnjica Titovog rođenja, a također i Dan mladosti. Prvo mjesto u Dnevniku, zasluženo je pripalo pandemiji, propustima u UKC Banja Luka i Aferi:maline/ respiratori''. Broj zaraženih virusom u padu, dok je broj zaraženih nacionalizmom konstantan, reklo bi se nepromijenjen. 

A valja nam živjeti i nakon korone. Migranti se vraćaju na ulice gradova u BiH, uskoro će i izbori, a s'njima i predizborna, usrana nacionalistička retorika. Vraćamo se u kolotečinu svakodnevne neizvjesnosti i borbe za goli opstanak. Nacioni gladni hljeba, a nacionalni lideri vlasti. Izbori čak i ako ih bude, neće promjeniti ništa, jer narodi koji ne drže do svoje prošlosti, neće imati bolju budućnost. Jednostavno je ne zaslužuju!    

 

   Zadnje dodane

Darko Došlo: Dva lica jedne vlasti

''U mog Sulje jakna su'dva lica'', hvalila se na kafi jedna komšinica drugoj, aludirajući valjda na to da je njen Suljo dobro obučen i moderan, jer prati trendove.

BiH SE VRAĆA U ''NORMALNE'' TOKOVE

Osim ohrabrujućih rezultata posljednjih testiranja na koronavirus, posebno u Kantonu Sarajevo, koji su uzrokovali popuštanje restriktivnih zaštitnih mjera u borbi rotiv pandemije, vijesti koje smo izdvojili sa agencijskih ticker-a, nedvosmisleno ukazuju na to da se život na prostorima BiH, polako vraća u za nas uobičajene okvire

Preporučujemo