Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Batko: „Plašim se da će nezavisni mediji pasti pod politički uticaj“

07. 05. 2020 - 10:06
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: udrimuski.ba

„Budućnost će biti lijepa i blistava nakon korona-zakona. Naravno, šalim se.

Od rata stalno govorimo da je bolji ikakav, nego nikakav zakon. Pozicija i opozicija su ponudile desetine amadmana i trebalo je da se sve to iščita i ugradi u zakon. Od starta se pitam šta je u glavama političara, koji su uradili sve što ne treba da se uradi.

Treba izaći u javnost sa populističkom idejom i stavom da se trebamo zadužitii povećati PDV. Onda bi političari uradili suprotno.“- kaže Faruk Hadžić, ekonomski analitičar u Udri Muški.

Batko: „Ovo je poniženje uma. Mjere koje su donijele zemlje u regioni nisu spasonosne, ali su biolje od naših. Raja je ostala kući bez plata. Ako bismo koristili vladine zakone, sveli bismo se na to da će vlada uplatiti minimalac za doprinose i niko neće imati plata. Kad nestane privrede, ko će puniti budžet?“

Hadžić: „Doprinosi se uplaćuju u budžet Feredacije BiH. Iz tog budžeta se uplaćuju penzije. Doći će samo do rotacije budžetskih stavki. Kod  MMF-a ćemo se zadužiti za 440 miliona maraka. S tim novcem je trebalo potpomoći 100 000 radnika, da se poveća potrošnja i obezbijede namirnice za domaćinstva.

Ovim zakonom smo uzeli prosječan lijek za potpuno pogrešnu bolest. Nismo pogodili srž krize. Preko 27 000 radnika je ostalo bez posla i nezaposlenost nastavlja rasti.“

Batko: „Političari su se zaduživali kad god im je ćeif bio. Razvaljivalo se sve što se moglo razvaljivati. Ljudi iz MMF-a su zaobišli državu i Parlament i  razgovarali su sa vođama stranaka.

Ko je mangup koji je smislio sve ovo?“

Hadžić: „Nisu to smislili građani, privreda, stručnjaci i radnici. Struka je upozorafvala na početku marta da nam prijeti ekonomski tsunami koji moramo ublažiti. Oni su mislili da će sve proći za 15 dana i da ne treba ništa spektakularno raditi. Jeftinije bi bilo da smo se tada zadužili, isplatili plate i potakli potrošnju.

Sad ćemo se morati mnogo više zaduživati, kako bi se isplatili samo doprinosti.“

Batko: „Šta treba da urade krizni štabovi? Naše vođe su potpuno neinformisane o stanju u državi. Fićfiriće familija isprati u Parlament da budu bitni, a nemju veze ni sa čim. Mediji vode ovu priču i oni su ti koji saopšavaju sve informacije i malverzacije.“

Hadžić: „Sumnjam da mali privrednici mogu opstati. Obrtnik plaća 600 maraka doprinosa. Zabranjen mu je rad i ne može za kratko vrijeme imati ponovo promet, da može platiti sve. Refundirat će mu se 244 marke, ali on mora platiti ostatak da nastavi raditi, a pitanje je odakle. Logično je da će zatvoriti svoju radnju i otići na biro, te primati naknadu od 377 maraka.

Da sam premijer, ili neko ko se pita, hvatala bi me panika da preuzmem odgovornost za jedan ovakav zakon. Angažovao bih sve stručnjake da se napravi pravi zakon, koji će pomoći privredi i radnicima.“

„Plašim se da će mediji pasti pod politički uticaj, jer će biti iscrpljeni do te mjere da neće sami moći opstati.“- završava Batko.

 

 Zadnje dodane