Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

U svijetu preko 3,8 miliona zaraženih koronavirusom

07. 05. 2020 - 09:26
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: udrimuski.ba

Diljem svijeta dosad je zabilježeno 3.822.000 slučajeva koronavirusa.

Preminulo je više od 265.000 ljudi, dok ih se oporavilo 1,3 miliona.

IZ MINUTE U MINUTU

8:43 Lijekovi koji sprečavaju zgrušavanje krvi mogli bi pomoći u teškim slučajevima covida-19, pokazalo je istraživanje objavljeno u srijedu.

Otkriće tima iz njujorške bolnice Mount Sinai moglo bi pomoći rješavanju velikog problema s kojim se susreću liječnici širom svijeta u liječenju oboljelih od koronavirusa - stvaranju ugrušaka koji kompliciraju teške oblike bolesti koje je ionako teško liječiti.

Tim je objavio da nastavlja istraživanja djelovanja antikoagulanata kako bi otkrio koji od njih i u kojoj dozi djeluje najbolje.

"Pacijenti koji su primali antikoagulante bili su bolje od onih koji nisu", kazao je dr. Valentin Fuster, ravnatelj Mount Sinai Heart za CNN.

"Već to ima implikacija. Ljude bi, vjerujem, trebalo liječiti antitrombocitnim lijekovima", dodao je.

Rezultati još nisu dovoljno jasni za nedvosmislene preporuke i tim napominje da je veća vjerojatnost da će se lijekovi protiv zgrušavanja krvi davati teže oboljelima od covida-19.

Fuster i njegov tim istraživanjem su obuhvatili više od 2700 pacijenata liječenih u Mount Sinaiju. Od ožujka nekim su pacijentima davani lijekovi protiv zgrušavanja.

Povoljan ishod kod pacijenata na respiratoru

Tim je sustavno proučio jesu li ti lijekovi rezultirali različitim ishodom i utvrdili su da jesu - u slučaju pacijenata koji su bili na respiratorima.

Otkrili su da je 29 posto pacijenata na respiratorima, koji su dobili antikoagulante, umrlo u odnosu na 63 posto onih na respiratoru koji su umrli, a nisu primali lijekove protiv zgrušavanja.

"Naše otkriće sugerira da antikoagulansi mogu biti povezani s poboljšanim ishodima među pacijentima oboljelima od covida-19", napisali su u radu objavljenom u časopisu Journal of the American College of Cardiology.

Znanstvenici nisu uočili značajnije povećane izglede za važnu nuspojavu te terapije - probleme s pojačanim krvarenjem, kod onih koji su bili na antikoagulansima.

Njihovo istraživanje pokazalo je da su pacijenti primali različite lijekove protiv zgrušavanja i u raznim dozama pa će to pitanje trebati proučiti, dodaje Fuster.

Njegov će tim proučiti djelovanje i doze klasičnog lijeka heparina te jednog od novijih oralnih antikoagulanata dabigatrana na oboljele od covida-19.

Fuster dodaje da je stvaranje ugrušaka važan faktor u letalnom ishodu oboljelih od covida-19. To počinje sa stvaranjem ugrušaka u plućima, potom bubrezima, srcu i na kraju u mozgu, kaže on.

Fuster želi proučiti i mogu li lijekovi protiv zgrušavanja djelovati kod vanbolničkih pacijenata s obzirom na to da se pojavljuju zabrinjavajući slučajevi moždanih udara kod osoba mlađih od 50 kod kojih ne bi trebao postojati rizik od udara, a naknadno je utvrđeno da su bili zaraženi koronavirusom.

Nije poznato zašto virus izaziva stvaranje ugrušaka, no moglo bi se raditi o nuspojavi teške upalne reakcije potaknute virusom.

8:41 Podsjetite se kako je predsjednik SAD-a situaciju oko pandemije koronavirusa usporedio s Pearl Harborom.

8:20 Ovo ljeto na hrvatskim plažama nećemo gledati gužve i ljude nagurane jedne do drugih. Dva su razloga, manji broj turista i epidemiološke mjere fizičke udaljenosti.

Ručnik do ručnika ili ležaljka do ležaljke odlaze u prošlost. Koncesionari na plažama morat će osigurati razmak. Najpoznatija dubrovačka plaža jučer je bila prazna, ali lijepo vrijeme učinit će svoje.

"Mi ćemo se prilagoditi uvjetima koje su dali iz Stožera. Prema tome ćemo organizirati i rad na plaži i primanje gostiju, i domaćih i stranih. Naši zaposlenici, koji inače održavaju čistoću i red na plaži, tako da je sve to pod kontrolom, samo da gosti dođu", rekao je za Novu TV Ile Topuzović, koncesionar plaže Banje.

Za intervencije i obilazak plaža spremni su i dubrovačkom komunalnom redarstvu.

"Ako odluka Nacionalnog stožera bude donesena u smislu da će komunalni redari obavljati određenu vrstu posla u smislu socijalne distance samih kupača, onda ćemo, naravno, istu poštivati, sukladno našim ovlastima", rekao je Miho Šutalo, voditelj komunalnog redarstva Grada Dubrovnika.

Nema ručnika do ručnika

Redova za ulazak u more ili vodu neće biti, ali svi će trebati paziti na razmak i biti odgovorni.

"Bitno je da se ne prilazi blizu ljudi jer se prilikom plivanja i ronjenja oslobađa aerosol. Sve će biti isto kao prije, samo neće biti ručnik do ručnika i ležaljka do ležaljke. Uz mjere fizičkog distanciranja vjerujem da ćemo uživati u moru", kaže ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

7:20 Britanska vlada više neće širiti poruku ljudima da ostanu doma jer se spremaju u popuštanje restrikcija, pišu britanski mediji.

Premijer Boris Johnson rekao je kako micanje restriktivnih mjera planiraju sljedeći tjedan u ponedjeljak, a da će detalje objaviti u nedjelju.

6:50 Predsjednički izbori u Poljskoj, koji su se trebali održati u nedjelju 10. svibnja i kojih je oporba zatražila odgodu zbog pandemije koronavirusa, odgođeni su i još se ne zna kada će se održati, rekli su u srijedu navečer predsjednik stranke na vlasti Pravo i pravda (PiS) Jaroslaw Kaczynski i njegov koalicijski partner Jaroslaw Gowin.

Izbori predviđeni za 10. svibnja neće se održati i predsjednica donjeg doma objavit će "prvi mogući nadnevak" za nove izbore, rekla su ta dvojica u zajedničkoj izjavi na Twitteru.

Nisu rekli ništa o tome kada bi to moglo biti. Po Ustavu i nedavno donesenom zakonu izbori bi se mogli organizirati 17. ili 23. svibnja.

6:45 Glavni američki istraživač koji radi na cjepivu protiv koronavirusa kazao je da se cjepivo ne može očekivati prije idućeg proljeća.

"Sada u nekoliko mjeseci pokušavamo napraviti nešto što inače radimo godinama", kazao je dr. Mark Mulligan za CNN.

6:44 Velika Britanija je prestigla Italiju po broju umrlih s preko 30.000 žrtava koronavirusa te tako po tome postala najpogođenija europska država. Njemačka je objavila da popušta veliki broj restrikcija, a vraća se i nogometna Bundesliga.

Španjolci su produljili izvanredno stanje na još dva tjedna, a Srbija ga je ukinula, no policijski sat kao i ostale mjere ostali su na snazi i dalje. 

U Rusiji je i dalje dramatično, jučer je zabilježeno preko 10.000 novozaraženih, što je četvrti dan u nizu da se to događa. 

6:43 Epidemija koronavirusa od koje je u Sjedinjenim Državama umrlo gotovo 72.000 ljudi "gora je" od napada na Pearl Harbor i od napada 11. rujna, rekao je u srijedu Donald Trump dok Europa polako izlazi iz izolacije i vraća se u normalu koju nagovješćuje i skori nastavak njemačkog nogometnog prvenstva.

"Ovo je dosad najgori napad na našu zemlju. Gori od Pearl Harbora", rekao je Trump podsjetivši na neočekivani napad Japana na američku vojnu bazu na Havajima 1941. nakon kojega su Sjedinjene Države odlučile ući u Drugi svjetski rat.

"Ovo je gore od Svjetskog trgovačkog centra", dodao je, misleći pritom na napade 11. rujna 2001. u kojima je poginulo gotovo 3000 ljudi.

Američki predsjednik je još jednom prozvao Kinu, odakle se pandemija počela širiti, ocijenivši da se "to nije smjelo dogoditi".

Peking i Washington nastavljaju svoj verbalni rat: američki državni tajnik Mike Pompeo još je jednom rekao da raspolaže "indikativnim dokazima" koji upućuju na to da se covid-19 proširio iz laboratorija u Wuhanu, u središtu Kine, premda je priznao da "nije siguran".

SAD je u srijedu ponovo zabilježio više od 2000 umrlih od koronavirusa u protekla 24 sata pa se ukupan broj umrlih od početka pandemije popeo na 73.095, pokazuju podaci sveučilišta Johnsa Hopkinsa.

Sveučilište koje neprestano osvježava podatke evidentiralo je nova 2073 umrla od utorka u 20:30 sati po mjesnom vremenu do srijede u isto vrijeme.

SAD usto ima više od 1,22 milijuna službeno dijagnosticiranih slučajeva, među kojima je oko 190.000 ozdravljenih. Proveo je više od 7,75 milijuna testiranja, navodi isti izvor.

Pošto je u ponedjeljak bilo novih 1015 umrlih, najmanje u proteklih mjesec dana, taj je broj u zadnja dva dana premašio 2000, što je plato s kojeg zemlja teško silazi.

No unatoč takvim podacima Bijela kuća u svojim porukama stavlja ovih dana naglasak na izlazak iz izolacije.

SAD, po službenim podacima, ima daleko najveći broj umrlih i zaraženih. Po apsolutnoj vrijednosti, to jest ne uzimajući u obzir veličinu stanovništva, najteže su stradali Velika Britanija, Italija, Španjolska i Francuska. Donald Trump ipak redovito optužuje Kinu da laže o broju zaraženih i umrlih.

6:42 Dešavanja prethodnog dana možete pogledati OVDJE

6:35 Novi podaci, izvor Worldometers

6:25 Zaraženi u BiH i regiji od koronevirusa pogledajte OVDJE

 

 


Preporučujemo