Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Novi podaci pokazuju trostruko veći broj umrlih od virusa u Velikoj Britaniji

05. 05. 2020 - 21:15
|
|
by udrimuski.ba/N1
|
foto: arhiva

Nove brojke pokazuju da je u Britaniji umrlo više od 30.000 ljudi od koronavirusa, što je oko trećine više od zvanične brojke.

Ured za nacionalnu statistiku saopćio je da je u Engleskoj i Walesu do 24. aprila umrlo 29.710 osoba od Covida-19 , što je 34 posto više nego što je vlada navela za isti period. Smrtnih slučajeva u Škotskoj i Sjevernoj Irskoj je bilo preko 30.000.

Zvanični broj smrtnih slučajeva u Britaniji, koji uključuje slučajeve u kojima su umrle sve osobe pozitivno testirane na virus, iznosi 28.734, odmah iza Italije sa 29.079. Velika Britanija je treća zemlja na svijetu po broju smrtnih slučajeva.

Podaci ureda za statistiku, koji su objavljeni s kašnjenjem od 10 dana, uključuju svaki smrtni slučaj u kojem se sumnja na Covid-19, čak i ako nije potvrđeno da je osoba pozitivna.

Naučnici kažu da će biti teško odrediti ukupan broj umrlih od bolesti sve dok ne postoje potpune statistike o smrtnosti tokom pandemije.

Britanski Ured za statistiku navodi da je broj umrlih zabilježen u sedmici do 24. aprila neznatno manji nego u sedmici prije, ali ipak dvostruko veći nego petogodišnji prosjek.