Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Mirsad Jašarspahić u Udri Muški: „U fokus se mora staviti domaća proizvodnja i potrošnja“

14. 05. 2020 - 14:00
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: udrimuski.ba

Pozdravljajući predsjednika Privredne komore FBiH, Mirsada Jašarspahića, koji se Skype-om javio u Udri Muški, urednik i voditelj Almir Čehajić Batko ga pita kako vidi sadašnju situaciju.

„Mi smo u Privrednoj komori 23. marta prikupili informacije od članica koje su prve pogođene, a tu su svakako turizam i tekstilna industrija, koja nije mogla doći do repromaterijala zbog zatvaranja granica, uvidjeli da će ekonomske, pored epidemioloških nepogoda imati još veći udar. Tada smo sazvali predstavnike privrednih grana i uputili apel prema Vladi FBiH, u kojem smo projicirali situaciju koja će se dešavati do kraja maja, jer će ti mjeseci biti najudarniji. Nadamo se da do scenarija masovnog otpuštanja neće doći i da će Vlada Federacije Bosne i Hercegovine sa kantonima mjere koje smo predložili, efikasno provesti. Njihov kvalitet zavisi od brzine djelovanja. To je plan spašavanja privrede, a zasniva se na tome da se prepakuju sredstva iz poticaja i da se sačuvaju postojeća radna mjesta, kroz poticanje domaće potrošnje.

Naše strategije se moraju prepakovati i mora se staviti u fokus domaća proizvodnja. 

Batko: „I prije korone je bila grozna situacija. Bili su subjekti koji su radili, ali su bili stranački raspoređeni. Može li se dati privredi šansa od pola godine, da se iščupamo iz ove situacije? Projekti su propali, ima li iko da uputi priču prema Vladi i kaže da je sunovratno otpuštati ljude?“

„Privredne komore entiteta, kantona i Brčko distrikta su usaglašavale prijedloge i stalno razmjenjujemo informacije. Osim mutiranog virusa, imamo i mutirane informacije, pa su zatvoreni privredni subjekti. Podržavam priču koja se tiče epidemioloških mjera, ali javno mnijenje nije dobro pratilo situaciju. Stalno se pričalo o tome ko je više izmolio pomoći i ko je više, odnosno manje poslao. Sveli smo se na naciju koja govori samo o humanitarnoj pomoći. Zabranio bih sve i jednu humanitarnu organizaciju, sve dok postoji ijedno neobrađeno polje u Bosni i Hercegovini. Kad su počele pristizati loše informacije iz Italije, Sarajevo je poslalo pomoć pobratima u Lombardiji u vidu zaštitnih maski i vizira, koje je izradila jedna tešanjska firma. To je najsvjetlija vijest u periodu pandemije, koja je prošla nezapaženo.

Privredna komora FBiH je poslala Vladi spisak sa firmama koje mogu proizvoditi maske, da bi se tekstilna industrija uključila u proizvodnju za tržište BiH, ali i za pomoć drugim zemljama.Preporučujemo