Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

"Srebrena malina" se kreditno zadužila da uplati PDV?!

02. 05. 2020 - 19:44
|
|
by udrimuski.ba/avaz.ba
|
foto: FUCZ

Finansijsko-obavještajni odjel Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uveliko već radi na predmetu nabavke 100 respiratora za potrebe zdravstvenih ustanova u Federaciji.

Objavu sa portala avaz.ba prenosimo u cijelosti

Operativni tim

Iza ove nabavke stoji poljoprivredno gazdinstvo "Srebrena malina", čiji je vlasnik TV voditelj Fikret Hodžić, a osim SIPA-e, provjere obavlja i Tužilaštvo KS, koje je predmet formiralo prije pet dana.

U najavi je formiranje i operativnog tima, u koji će se u ponedjeljak uključiti i Tužilaštvo BiH sa tri tužioca. Tužilaštvo KS već je angažiralo dva, a SIPA skoro pet ljudi.

No, prema dosadašnjim provjerama, kako saznajemo iz izvora bliskih policijskim agencijama, mnogo toga ne štima kad je u pitanju obavljena novčana transakcija u iznosu od 10,5 miliona KM, koliko je "Srebrena malina" dobila od Federalne uprave civilne zaštite za uvoz ovih medicinskih aparata.

Prema nezvaničnim podacima, sada se pokušava ući u trag novcu, jer više, navodno, nije evidentiran na računima u Bosni i Hercegovini. Prema ugovoru između "Srebrene maline" i Federalne uprave, novac je avansno uplaćen i položen 3.aprila.

No, on nije više evidentiran na računima i BiH nego je, navodno, odmah prebačen na račune u druge zemlje. Za sada nema potvrde ni da je uplaćen na račun firme iz Šangaja koja je isporučila aparate. Sumnja se da je novac uplaćen na više računa u nekoliko stranih zemalja koje su bile uključene u ovaj posao, što SIPA, također, provjerava.

U prilog tome govori i da se, kako nezvanično saznajemo, Hodžić prethodnih dana morao zadužiti za 1,1 milion maraka kod jedne komercijalne banke u Sarajevu kako bi platio PDV?! 

Upravo je, navodno, s računa ove banke na račun Uprave za indirektno oporezivanje 30. aprila u jutarnjim satima uplaćeno 1.078.878,87 maraka.

Dan prije, "Srebrena malina" priložila je i uplatnicu UIO-u BiH o uplaćenim carinskim obavezama kako bi respiratori mogli biti odvezeni na plato Federalne uprave civilne zaštite.

lrc

No, da sve bude indikativnije, pravo je pitanje kako je Hodžić dobio ne samo kredit od 1,1 milion KM za uplatu PDV-a nego i kako je uopće na sve poslovne rezultate firme (400.000 KM prihoda) izabran da dobije ovaj višemilionski posao.

Pet računa

Prema podacima kompanije LRC d.o.o. Sarajevo, kao najstarije i najveće bonitetne firme u BiH, koja posjeduje značajnu bazu podataka o svim registriranim bh. privrednicima, njihovim računima i doprinosima, "Srebrenoj malini" je 21. februara ove godine blokiran račun. Ali, samo tri kasnije, ova firma otvorila je pet računa u tri banke.

Državna agencija za istrage i zaštitu čeka i podatke iz Kine o tome ko je i kako izabran za ovaj posao.

 Zadnje dodane

Preporučujemo