Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Ustavni sud suspendirao formiranje nove kosovske vlade

02. 05. 2020 - 17:32
|
|
by udrimuski.ba/Hina
|
foto: ilustracija

KOSOVSKI Ustavni sud suspendirao je predsjedničku uredbu čiji je cilj formirati vladu koja će zamijeniti onu premijera Albina Kurtija, kojoj je izglasano nepovjerenje potkraj ožujka.

Predsjednik Hashim Thaci, Kurtijev suparnik, prošli je četvrtak predsjedničkom uredbom povjerio bivšem potpredsjedniku vlade Avdullahu Hotiju da formira zamjensku vladu nacionalnog jedinstva.

Međutim, ustavni suci su na Kurtijev zahtjev suspendirali postupak do kraja mjeseca, izvijestio je u subotu list Koha Ditore.

Politička kriza koja traje već nekoliko tjedana

Kosovo je već nekoliko tjedana u političkoj krizi, pogoršanoj pandemijom koronavirusa, što je dovelo do gorkog suparništva između predsjednika i premijera.

Predsjednik Thaci se zbog širenja epidemije koronavirusa zauzeo za proglašavanje izvanredne situacije kako bi mogao izvršavati posebne ovlasti.

Kad se Kurti usprotivio tom zahtjevu, konzervativna stranka DSK napustila je vladinu koaliciju pod pritiskom američkih diplomata. Vlada je nakon toga pala.

Suci će sada odlučivati o Kurtijevom osporavanju ustavne osnove Thacijevih pokušaja da formira vladu na osnovi toga što je predsjednik zaobišao njegovu stranku, najveću u parlamentu.

 Preporučujemo