Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Profesor Tomsen: Rizik od infekcije tokom utakmica gotovo i ne postoji!

29. 04. 2020 - 18:18
|
|
by udrimuski.ba/avaz.ba
|
foto: avaz.ba

Ministarstvo zdravstva Danske je u saradnji s tamošnjim Nogometnim savezom napravilo analizu koliko bi potencijalno zaraženi nogometaš mogao biti koban po ostale saigrače, kao i protivničke igrače tokom utakmice.  Studija bazirana na temelju kretanja nogometaša u zadnjih 14 kola njihovog prvenstva pokazala je da je rizik uistinu minimalan. Izračunali su da će svaki nogometaš u prosjeku biti u blizini zaraženog igrača tek minutu i po.

- To vrijeme nije kritično, a posebice ako se nogometne utakmice igraju na otvorenom, rekao je Alan Tomsen (Thomsen), profesor iz Instituta za imunologiju i mikrobiologiju u Kopenhagenu.

Naglasio je potom da je sve dobro dok se igrači oblače kod kuće, a ne u svlačionicama. 

- Ne vidim nikakav problem u vraćanju običnog, staromodnog nogometa, a gdje se igrači tuširaju u svojim domovima. Bio bih zabrinut za ragbi ili američki nogomet, gdje je puno više kontakata između sportaša, instiče Tomson. 

Želja Nogometnog saveza Danske je pokrenuti prvenstvo 24. ili 31. maja, a ova studija mogla bi itekako pomoći u odluci, prenosi SN.Zadnje dodane

OKBiH: Pomozite izmorenom bosanskohercegovačkom sportu

U skladu s nastalom situacijom zbog pandemije koronavirusa, Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine poslao je svim nivoima vlasti BiH i nadležnim ministarstvima za sport alarmantno pismo u kojem ih moli da preduzmu konkretne mjere i aktivnosti radi pružanja podrške i spasa vrhunskih sportista, strukovnih sportskih saveza i Olimpijskog komiteta BiH

Preporučujemo