Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Je li nas koronavirus pretvorio u internetske ovisnike?

28. 04. 2020 - 09:02
|
|
by udrimuski.ba/Hina
|
foto: udrimuski.ba

Ovo je doba digitalnih medija. Internet je tijekom krize s koronavirusom postao izvor vitalnih informacija i povezao ljude koji rade od kuće s njihovim uredima. 

 

Usluge filmskih i glazbenih 'streaminga' pružaju dobrodošao odmak od tjeskobne stvarnosti, a računalne igrice okupiraju djecu s viškom energije. 

 

Dodatni rizik od razvoja ovisnosti? 

 

"Možda, ali korist nadmašuje rizik", odgovara dr. Bert te Wildt, glavni liječnik u klinici za psihosomatske bolesti u malome njemačkom mjestu Diessenu. 

 

"Ja se profesionalno uglavnom bavim njegovim štetnim utjecajima, ali u ovo vrijeme internet je većinom pozitivna stvar", kazao je. 

Od videopoziva koji omogućuju kontakt s obitelji i radnim mjestom, preko 'online' tečajeva kuhanja, do nastavka obrazovanja, sve su to plusevi interneta, objašnjava. 

 

"Nadam se da ćemo jednoga dana moći reći da su digitalni mediji bili pravi blagoslov u ovoj krizi."

 

Ali to ne znači da neće biti i negativnih posljedica i da broj ovisnika neće narasti. 

 

Pod posebnim su rizikom odrasli koji žive sami, rekao je. Muškarci bi se mogli navući na internetsku pornografiju, a adolescenti na društvene mreže. 

 

"Važno je zadržati samodisciplinu i ne prepustiti se u potpunosti", rekao je Wildt, dodavši da to ne vrijedi samo za digitalne medije, već i za konzumaciju alkohola ili nikotina. 

 

"Ako sada upadnete u negativne navike i rutine, bit će ih se teško riješiti u idućim tjednima i mjesecima", upozorio je. 

 

Kako bi se to spriječilo, Wildt preporučuje neke pozitivne i analogne rutine - da se, primjerice, prvi i zadnji sat u danu apstinira od digitalne tehnologije, da se obriše prašina s nekih društvenih igara ili knjiga. 

 

"Sve se svodi na to da sami sebe zapitate što vam čini dobro", rekao je. 

 

 

 

 

 

#OstaniKuci #OstaniDoma #StayHome

 

Sve o pandemiji korona virusa pratite na ovom linku: IZ MINUTE U MINUTUPreporučujemo