Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Nikotin možda štiti od koronavirusa

23. 04. 2020 - 10:31
|
|
by udrimuski.ba/avaz.ba/Guardian
|
foto: ilustracija

Nikotin možda štiti od koronavirusa, pokazala su istraživanja u Francuskoj i u pripremi su preventivne i terapeutske studije na pacijentima koje će se provesti u pariskoj bolnici "La Pitie-Salpetriere", piše "Guardian".

Hipotezu o zaštitnom učinku nikotina podupire nizak postotak pušača među pacijentima hospitaliziranim zbog Covida-19 širom svijeta, a dobila je i solidnu potvrdu u novoj francuskoj studiji na 350 pacijenata na bolničkom liječenju i još 150 njih s blažim simptomima.

"Među njima je samo pet posto pušača, što je nesrazmjerno manje nego što ih ima u ukupnoj populaciji", rekao je profesor interne medicine Zahir Amoura, koji je proveo istraživanje.

 

cigareta1twitter

Hipoteza je, dodaju stručnjaci, da se nikotin veže na ćelijske receptore kojima se koristi i koronavirus i tako ga sprečava da ih preuzme, uđe u ćeliju i počne se multiplicirati.

"Čim dobijemo zeleno svjetlo od ministarstva zdravstva, nikotinski flasteri bit će primijenjeni u različitim dozama u tri ispitivanja kao preventiva medicinskim radnicima, da se vidi štiti li ih, kao terapija hospitaliziranim pacijentima kako bi se ustanovili ublažava li simptome i konačno, bolesnicima s teškom kliničkom slikom na odjelu intenzivne njege", rekao je profesor Amoura.

Studija, međutim, ne treba poticati ljude da pohrle po cigarete, kazali su naučnici. Nikotin je i dalje štetan za pluća, srce i opće zdravlje.

 

 

 

 

#OstaniKuci #OstaniDoma #StayHome

 

Sve o pandemiji korona virusa pratite na ovom linku:IZ MINUTE U MINUTU

 Preporučujemo