Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Nastavak letova moguć uz socijalno distanciranje na aerodromima i u avionima

22. 04. 2020 - 17:31
|
|
by udrimuski.ba/vijesti.ba
|
foto: arhiva

Evropska komisija predstavit će u maju niz pravila za bezbjedan nastavak putničkih letova nakon ukidanja vanrednih mjera, uključujući socijalno distanciranje na aerodromima i u avionima, saopštila je evropska komesarka za transport Adina Valean.

Ona je na Twitteru napisala da će se morati poštovati pojedina pravila socijalnog distanciranja na aerodromima i u avionima, kako bi se garantovala bezbjednost putnika.

Valean je istakla da će među mjerama koje će biti predmet rasprave biti i nošenje zaštitnih maski i dezinfekcija aviona i aerodroma.

"Sve to bi trebalo da bude dio uputstava i vjerovatno sredinom maja možemo da predstavimo ovu strategiju na kojoj radimo", naglasila je Valean.

Avioprevoznici su izrazili zabrinutost da bi takve mjere usporavanja širenja pandemije mogle da ugroze isplativost na duže vrijeme nakon prestanka ograničenja putovanja.

Međunarodna asocijacija za vazdušni prevoz /IATA/ procijenila je da bi kriza mogla da košta avioprevoznike ukupno 314 milijardi dolara.

Valean je napomenula da očekuje da će socijalno distanciranje biti potrebno sve dok se ne pronađe lijek ili vakcina za Covid-19.

"Očekujemo da kriza i virus ostanu sa nama", upozorila je Valean.

Generalni direktor Asocijacije Alexandre de Juniac izjavio je za Reuters 14. aprila da će među uslovima za nastavak putničkih letova vjerovatno biti nephodno da srednje sjedište ostaje prazno.

Takva mjera mogla bi da pomogne u sprečavanju potencijalnog rata cijenama usljed napora avioprevoznika da nadoknade tržišni udio tokom izlaska iz krize.

Valean je naglasila da još nije moguće reći kada će industrija nastaviti sa radom.

"Trenutno ne mogu reći kada će se to dogoditi, jer moramo da poslušamo savjete zdravstvenih stručnjaka", dodala je Valean.Zadnje dodane

COVID-19: Šta su otkrili patolozi?

Međutim, ne pridržavaju se svi patolozi prvobitne preporuke RKI-a. Klaus Püschel, direktor Instituta za sudsku medicinu pri Univerzitetsko medicinskom centru Hamburg-Eppendorf, danas ima najopsežniju bazu podataka. "Možemo naučiti od mrtvih za žive", kaže Püschel

Preporučujemo