Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Edin Forto u Udri Muški

21. 04. 2020 - 14:40
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: udrimuski.ba

U ponedjeljak 20. aprila, u emisiji Udri Muški, koju uređuje i vodi Almir Čehajić Batko, Skype-om se javio Edin Forto, bivši premijer Vlade Kantona Sarajevo.

Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica koje je Vlada Federacije donijela s namjerom da pomogne privredi u jeku pandemije pokazuje neozbiljnost u shvatanju ekonomske krize u koju BiH tone, smatra Edin Forto iz Naše stranke.

„Razne države na razne načine odgovaraju na ovaj problem. Situacija je ekstremna i potrebne su ekstremne mjere. U Americi stanovništvo dobija novac, kako bi se potakla potrošnja. Bilo bi dobro da se ugledamo bar na naše komšije i damo poticaj firmama, obrtima i stanovništvu. Naši nisu ni donijeli te mjere, što je nedopustivo,  a nekima je čak i zabranjen rad, kao hotelima, a obaveze prema zaposlenim su preko 10 000 mjesečno. Vlasnik preduzeća to može izdržati mjesec, ili dva. Naše vlade nisu preduzele ništa da poduzmu korake za pomoć onima koji su ugroženi. Vlast u zaposlene u privatnom i državnom sektoru tretira kao dvije vrste. U državnom sektoru ne smiju da se smanje plate, a u privatnom sektoru ljudi ne svojom krivicom ostaju bez posla. Po meni, na najbolji način nije odgovoreno na ovu situaciju.“- kaže Forto. 

 Preporučujemo