Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Buden: Znanost je u rukama korporacija

21. 04. 2020 - 11:05
|
|
by udrimuski.ba/N1
|
foto: N1

Stručnjaci ne mogu riješiti problem klasnih razlika, riječi su uglednog filozofa i predavača na njemačkim univerzitetima Borisa Budena, koji se dugo godina bavi pitanjima iz oblasti kulture, ideologije i politike.

"Stručnjaci su bili opravdanje za sve. Hitler je imao stručnjake koji su ljudima mjerili glave, mislili su da su to stručnjaci koji raspolažu objektivnim i činjeničnim znanjem; uzimali su ljudima mjere pa su ih onda ubijali. Znanje je nešto veoma ograničeno", kaže Buden za N1.

Govorimo o globalnom problemu, a demokracija se ne sastoji o tome da se odlučivanje ljudi prepusti znanosti jer znanost nije samo ona koja nas upozorava na globalno upozorenje, tvrdi on te dodaje:

"Znanost je ta koja je stvorila globalno zatopljenje sa industrijskom civilizacijom. Znanost je upregnuta u proizvodnju roba, u privatizaciju, u tržište", mišljenja je filozov i teoretičar Boris Buden.

"Iluzija je da postoji potpuno politički neutralna znanost, da postoji neki svijet činjenica i elita koja ima uvid u činjenice, a da smo svi ostali slijepi i moramo ih slušati da bismo bili dobro", kazao je Boris Buden, zaključujući kako je znanost u rukama kapitala i korporacija.

"Znanost je u rukama korporacija. Neovisne znanosti nema, osim u utopijskim projektima. Neovisnost je paradigma koja postoji kao regulativni princip, ali u stvarnosti ne funkcionira", rekao je.

 

TAGOVI:Zadnje dodane