Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

U Rusiji skoro 37.000 zaraženih, Putin naredio dnevne prognoze širenja virusa

18. 04. 2020 - 15:24
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: ilustracija

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je vladi da objavljuje dnevne prognoze širenja novog koronaviruisa dok je Rusija zabilježila skoro 5.000 novih slučajeva u samo jednom danu.

 

Epidemija koronavirusa u Rusiji naglo je dobila na zamahu u aprilu nakon što je u ranim fazama epidemije javljala o daleko manjim brojkama zaraženih od svih zapadnoevropskih zemalja.

U subotu je ruska zvanična brojka zaraženih od koronavirusa iznosila 36.793,  nakon rekordnog povećanja tokom noći od 4.785 ljudi, a broj preminulih porastao je za 40 na 313.

Vlada "mora pružati kratkoročne prognoze broja građana koji bi mogli biti zaraženi novom bolešću (COVID-19) i izvještavati o svojim procjenama na dnevnoj osnovi",  objavljen je na websiteu Kremlja.

U Moskvi, gradu od 12,7 miliona ljudi koji je postao epicentar ruske epidemije kronavirusa, broj slučajeva zaraženih porastao je za 2.649 na 20.754, a na rusku prijestonicu otpada polovina svih slučajeva preminulih objavljenih u subotu.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin kazao je, međutim, da mjere blokade uvedene u martu daju rezultate.

- Stopa obolijevanja u gradu raste, ali ne eksponencijalno, i daleko je od najgoreg scenarija. Prije sedmicu dana, moskovske medicinske institucije radile su van svojih limita. Danas su se prebacile na normalan rad sa solidnim kapacitetima - piše Sobjanin na svom websiteu, prenosi Reuters.