Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Naučnici s Harvarda: Socijalno distanciranje do 2022. godine

17. 04. 2020 - 20:41
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: ilustracija

Koronavirus će se vratiti i ponovo opasno zaprijetiti javnom zdravlju kada se ukinu mjere socijalnog distanciranja pa će one vjerovatno biti potrebne do 2022. godine, objavili su naučnici sa američkog univerziteta Harvard, prenose Vijesti.ba.

Njihova studija objavljena je u vrijeme kada nekoliko evropskih i šest američkih saveznih država razmatra djelimično ukidanje mjera i novo pokretanje ekonomije,javlja njemačka agencija dpa.

Kompjuterska simulacija koju su objavili u magazinu Science predviđa da će covid-19 postati sezonska bolest, poput srodnih korona virusa koji izazvaju običnu prehladu i da će transmisija biti češća u zimskim mjesecima,prenosi Hina.
„Predviđanje da će pandemija završiti ovo ljeto nije u skladu s onim što za sada znamo“, rekao je jedan od autora Marc Lipstich.

Ali mnogo toga je još nepoznato, uključujući i to kakav nivo imunološke zaštite imaju oni koji su bolest preboljeli i koliko dugo ona traje, napisali su autori.

Različite procjene

Obzirom na mnoge nepoznanice, kako bi procijenili buduće širenje virusa, naučnici su modelirali različite procjene stečenog imuniteta, koliko će infekcija jenjati u toplijim mjesecima i nivoa socijalnog distanciranja.

Prema svim simulacijama, uključujući jednokratno socijalno izoliranje i povremeno socijalno distanciranje, zaraza je ponovo buknula nakon što su ukinute restrikcije.

Posebno velik val bolesti vratio se zimi, uzorak koji je već viđen za pandemije španske gripe 1918. kada je zaražena četvrtina svjetskog stanovništva, a umrlo sto miliona ljudi.

Model je prikazao i posljedice preduge izolacije. Razdoblje od dvadeset sedmica socijalne izolacije i ekonomskog zatvaranja bio je toliko efikasan u suzbijanju virusa „da u populaciji nije razvijen gotovo nikakav imunitet“, a to je zauzvrat u idućem valu bolesti opet izazvalo preopterećenje odjela intenzivne njege, bolnica i zdravstvenog sistema.

Moguće mjere

Jedno je sigurno - virus je došao kako bi ostao, navode autori. Malo je vjerojatno da će nivo kolektivnog imuniteta biti dovoljno rasprostranjen i jak da covid-19 „izumre“ nakon prvog vala, kao što se dogodilo sa SARS-om 2003. godine.

Nekoliko javnozdravstvenih mjera može se poduzeti kako bi se poboljšala prognoza, kažu naučnici. To uključuje više dijagnostičkog testiranja, rigorozno praćenje kontakata oboljelih, širenje kapaciteta na odjelima intenzivnog liječenja, precizno testiranje na antitijela, pronalaženje efikasnijih metoda liječenja i najveća nada - vakcina.

„Ne zauzimamo stav o prihvatljivosti pojedinog scenarija s obzirom na ekonomski teret koje socijalno distanciranje donosi. Ali naglašavamo potencijalno katastrofalan teret na zdravstveni sistem ako mjere distanciranja budu neučinkovite ili ako ne budu na snazi dovoljno dugo“, kažu naučnici sa Harvarda.

 Preporučujemo