Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

FK Velež: Našem Mari želimo puno zdravlja i sreće

16. 04. 2020 - 19:38
|
|
by udrimuski.ba/avaz.ba
|
foto: avaz.ba

Na današnji dan, 16. aprila 1948. godine, u Mostaru je rođen Enver Marić, legenda FK Velež i svojevremeno jedan od najboljih svjetskih golmana.

- Iako u mnogim papirima piše da je čuveni golman rođen 25. aprila, Enver Marić je sam potvrdio u jednom od mnogobrojnih intervjua da to nije tačan datum, da ne zna kako je unesen u njegov rodni list, ali i da ga nije pokušavao ispraviti - ističu iz FK Velež.

Prve fudbalske korake Marić je napravio u Veležu. Za prvi tim debitira u sezoni 1967/68., odnosno 19. juna 1968. godine na utakmici Velež – Partizan, koja je završila rezultatom 1:0! Za Rođene je branio sve do 1976. godine, kada prelazi u Šalke 04. Nije mogao dugo bez Neretve i mostarske raje, pa se vratio u Velež nakon dvije sezone, te nastavio braniti sve do 1985. godine, kada je završio karijeru. 

Branio je na više od 600 utakmica za Rođene, od kojih 441 službenu utakmicu u okviru Prve lige Jugoslavije. Kao kapiten, 204 puta predvodio je igrače na terenu.

Bio je član fenomenalne generacije Veleža koju je trenirao Sulejman Rebac i nadaleko poznatog BMW-a (Bajević, Marić, Vladić). Nažalost, Velež nikad nije postao prvak Jugoslavije čime bi bila krunisana karijera Letećeg Mostarca i cijele generacije koja je, prema mnogima, igrala najljepši fudbal u to vrijeme.

Zato je kao kapiten Veleža podigao trofej za Kup Maršala Tita 1981. godine, a 1986. godine bio je sportski direktor kluba, kada su Rođeni ponovili uspjeh. Kada je bilo potrebno, vodio je Rođene i kao trener u sezoni 1987/88 i pred kraj sezone 1989/90. 

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 32 utakmice, bio je član reprezentacije svijeta, a za najboljeg igrača Jugoslavije proglašen je 1973. godine.

- Našem Mari želimo puno zdravlja i sreće. Sretno! Mostar u srcu, Velež do groba. Ostani kod kuće - saopćeno je iz FK Velež.Zadnje dodane

Profesor Tomsen: Rizik od infekcije tokom utakmica gotovo i ne postoji!

Ministarstvo zdravstva Danske je u saradnji s tamošnjim Nogometnim savezom napravilo analizu koliko bi potencijalno zaraženi nogometaš mogao biti koban po ostale saigrače, kao i protivničke igrače tokom utakmice. Studija bazirana na temelju kretanja nogometaša u zadnjih 14 kola njihovog prvenstva pokazala je da je rizik uistinu minimalan. Izračunali su da će svaki nogometaš u prosjeku biti u blizini zaraženog igrača tek minutu i po

OKBiH: Pomozite izmorenom bosanskohercegovačkom sportu

U skladu s nastalom situacijom zbog pandemije koronavirusa, Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine poslao je svim nivoima vlasti BiH i nadležnim ministarstvima za sport alarmantno pismo u kojem ih moli da preduzmu konkretne mjere i aktivnosti radi pružanja podrške i spasa vrhunskih sportista, strukovnih sportskih saveza i Olimpijskog komiteta BiH

Preporučujemo