Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Prof. dr Zehra Dizdarević: Meni je pacijent svetinja

16. 04. 2020 - 14:31
|
|
by udrimuski.ba - Nermina Veljan
|
foto: udrimuski.ba

Povodom okolnosti vezanih za smrt bh. epidemiologa dr. Šefika Pašagića i saopćenja KCUS-a, prenosimo izjavu prof. dr. Zehre Dizdarević

Prof. dr. Zehra Dizdarević: “Neko ko voli da stvari izvrće u svoju korist, a druge istura, a sebe zaštiti, to je zaista takav čovjek, ne mogu da kažem kakav je. Ja znam kakva je ona, šta ona može narodu da učini, i zato sam na neki način kad su me zvali na televiziju malo bila otvorenija.

Što se tiče uvaženog dr. Pašagića kojeg cijenim, on je mene potražio kao stručnjaka, da se konsultuje sa mnom, kao vrhunskog pulmologa, pneumofiziologa, uz to sam alergolog i imunolog, znači mogu da mu pomognem.

Međutim, ja sam se držala njihovog okvira, konstrukcije, ne odlazeći od te konstrukcije rekla sam: “Molim vas primarijuse javite se epidemiološkoj službi, javite se primarnoj zdravstvenoj zaštiti, i javite se Zavodu za javno zdravstvo". I to je bila moja sva priča. Ja kad sam se javila na telefon, nisam ni znala ko je zvao. Nisam dala nikakvu terapiju, samo je moje bilo “idite molim vas da se testirate”!

Nakon možda dva tri dana ponovo me zove primarijus Pašagić i kaže, “profesorice ja sam febrilan”!

“Molim vas lijepo, ne mogu vam ništa pomoći, idite u primarnu zdravstvenu zaštitu, idite u epidemiološku službu, idite u Zavod za javno zdravstvo, i sada proširujem, i kažem idite u Klinički centar.”

Treći put kad me kontaktirao, naravno kao pulmologa, misleći da mogu pomoći, ja kažem “zovite primarijusa Čerkeza, zovite doktoricu - profesoricu Pilav. Molim vas lijepo oni su u konstrukciji zaštite epidemiološke. Ako ništa zovite Klinički centar, i kažem “vi ste epidemiolog, vi znate čitavu situaciju, ispričajte svoje simptome”, i ja njega više nisam čula.

Ne možemo mi pobjeći od đon obraza", poručila je prof.dr. Dizdarević.

Cijelu izjavu prof. dr. Zehre Dizdarević pogledajte na video linku.Preporučujemo