Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Šef UN-a otkrio kada bi mogla biti spremna vakcina za koronavirus

16. 04. 2020 - 09:32
|
|
by udrimuski.ba/avaz.ba
|
foto: Agencije

Vakcina protiv oboljenja Covid-19 mogla bi biti jedina stvar koja može da vrati svijet u normalno stanje, izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guteres (Guterres). 

 

On je tokom videokonferencije održane s liderima pedesetak afričkih članica UN-a izrazio nadu da će vakcina biti spremna prije kraja godine.

 

"Sigurna i efikasna vakcina mogla bi da bude jedino oruđe koje može da vrati svijetu osjećaj „normalnosti“, da sačuva milione života i bilione dolara", istaknuo je Guteres, prenose agencije.

 

Generalni sekretar pozvao je na ubrzano razvijanje vakcine i osiguravanje pristupa svima, uz napomenu da ona mora da ima "univerzalnu globalnu korist" i da omogući kontroliranje pandemije koronavirusa.

 

Podsjetio je da je do sada osigurano približno 20 procenata donacija od ukupno dvije milijarde dolara, sume za koju je Guteres 25. marta apelirao da se prikupi za humanitarni odgovor na pandemiju. Guteres je rekao da je UN posredstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) uspio da osiguraju testove za 47 afričkih zemalja.

 

 

#OstaniKuci #OstaniDoma #StayHome

 

Sve o pandemiji korona virusa pratite na ovom linku: IZ MINUTE U MINUTU

 

 

 Preporučujemo