Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Uživo / Papa Franjo uskršnju misu vodi putem interneta

12. 04. 2020 - 12:28
|
|
by udrimuski.ba/avaz.ba
|
foto: avaz.ba

Papa Franjo i katolici širom svijeta danas obilježavaju uskrsnju nedjelju, prisiljeni da slave najsretniji dan u kršćanskom kalendaru usred tužnih podsjetnika na pustošenje uzrokovano pandemijom koronavirusa.

Trg svetog Petra normalno bi na Uskrsnu nedjelju bio obasjan svježim cvjetovima, a tulipani i orhideje ukrašavali su šetnicu piazze bojama kako bi podcrtali uskrsnu poruku života i ponovnog rođenja nakon Kristova raspeća. Ove godine, prostor je prazan. Policijske barikade označavaju zabranu prisustva za desetine hiljada ljudi koji bi bili tu kako bi prisustvovali Papinom govoru i blagovoslovu "Urbi et Orbi".

Uskršnju misu možete pratiti putem zvaničnog YouTube kanala Vatikana.

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

U jeruzalemskoj crkvi Svetoga groba, u kojoj je, kako kršćani vjeruju, Isus raspet, nadbiskup Pierbattista Pizzaballa pozvao je vjernike da se ne obeshrabre.

- Uprkos znaku smrti i strahu svugdje u svijetu, moramo dobro pogledati one koji svoj život daju za druge - rekao je nabiskup u Jeruzalemu.

Papa Franjo danas je prekinuo stoljetnu tradiciju i uskrsnu misu će održati putem videolinka kako bi se omogućilo da 1,3 milijarde katolika u svijetu, pod blokadom koronavirusa čuju njegove riječii proslave svoj najsvetiji praznik

U svom uskršnjem bdijenju, papa Franjo je sinoć pozvao vjernike da ne dozvole da im mrak i tuga pandemije COVID-19 oduzmu nadu za bolju budućnost.

- Večeras stičemo temeljno pravo koje nam se nikada ne može oduzeti: pravo nade. To je nova i živa nada koja dolazi od Boga - rekao je.

Bila je to poruka koja je odjeknula u praznim crkvama širom svijeta u nedjelju, uključujući i Svetu zemlju.Zadnje dodane

Koliko prijatelja nam je potrebno?

Zahvaljujući Facebooku, Twitteru, Instagramu i Snapchatu imamo više 'prijatelja' nego ikad prije, ali ti prijatelji ne sjede na našim sofama i ne oplakuju naše propale veze

Preporučujemo