Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Drugi razgovor Putina i Trampa za 24 sata o nafti i koroni

10. 04. 2020 - 20:31
|
|
by udrimuski.ba/face.ba
|
foto: Arhiva

Predsjednici Rusije i Sjedinjenih Američkih Država Vladimir Putin i Donald Tramp razgovarali su danas telefonom o situaciji na svjetskom tržištu nafte i mjerama za suzbijanje virusa korona, saopštila je pres-služba Kremlja napominjući da je razgovor dvojice lidera inicirala američka strana.

Ovo je drugi telefonski razgovor Putina i Trampa za 24 sata pošto su prethodne noći u okviru trilateralnog razgovora u kojem je učestvovao i saudijski kralj Salman bin Abdulaziz al Saud pričali takođe o situaciju na tržištu nafte.

Putin i Tramp su "razmijenili pozicije o situaciji na svjetskom tržištu nafte, uključujući sporazum koji se izrađuje u formatu OPEC+ za smanjivanje obima proizvodnje u cilju stabilizacije cijene nafte u svijetu", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Tramp je informisao Putina o svojim kontaktima s liderima nekoliko zemalja proizvođača nafte.

"Razgovarali su o pitanjima u vezi s pandemijom virusa korona. Putin i Tramp su procjenjivali mjere u Rusiji i SAD za širenje infekcije", dodao je Kremlj

Takođe su se dotakli nekih važnih aspekata bilateralnih odnosa, uključujući saradnju u svemiru, prenosi Tass.

Strane su potvrdile posvećenost koordinaciji akcija radi stabilizacije situacije na svjetskom tržištu nafte i minimiziranja negativnih posljedica nestabilnosti cijena nafte na svjetsku ekonomiju.