Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Turska će pratiti bolesnike putem nove aplikacije

10. 04. 2020 - 07:00
|
|
by udrimuski.ba/AJ/agencije
|
foto: EPA

Turske vlasti će pratiti kretanje osoba koje su se pokazale pozitivne na testiranju na korona virus i članove njihovih porodica zahvaljujući aplikaciji za pametni telefon, u nastojanju da zaustavi ubrzano širenje epidemije.

 

Ako bolesnik ili osoba koja je s njim bila u dodiru izađe iz svoje kuće, primit će SMS poruku, a zatim i automatizirani telefonski poziv kojim se od njega traži da se vrati, ističe ured turskog predsjednika u videoprezentaciji te mjere.

 

Ako ne posluša ili ponovi prekršaj, policija će biti obaviještena i slijedi mu kazna, prenosi Hina.

 

Vijest o ovoj mjeri, koja ove sedmice treba stupiti na snagu, dolazi u trenutku kada više evropskih zemalja razmišlja o primjeni pametnih telefona u borbi s Covidom-19, a da se pri tome ne naruši privatnost.

 

Ured turskog predsjednika tvrdi da će se to praćenje provoditi u poštovanju zakona o zaštiti ličnih podataka i da će se sve prikupljene informacije uništiti kada epidemija prođe.

 

Epidemija se ubrzano širi

 

"Zahvaljujući sličnim projektima u drugim zemljama svijeta, ostvareni su izvrsni rezultati u suzbijanju Covida-19", ističu iz ureda.

Epidemija se u Turskoj ubrzano širi već nekoliko dana.

 

U zemlji je do sada zabilježeno više od 38.000 oboljelih, od kojih je 812 umrlo.

 

Zbog takve situacije, predsjednik Recep Tayyip Erdogan uveo je niz mjera: zatvaranje škola, barova i kulturnih ustanova, obustavu zračnog prometa i ograničenje putovanja.

 

No, opozicija i ljekari pozivaju Erdogana da uvede opću karantenu, što predsjednik odbija, jer ne želi paralizirati oslabljenu tursku privredu.

 

Za sada samo stariji od 65 godina, mlađi od 20 godina i hronični bolesnici ne smiju izlaziti iz kuće, pa ni u kupovinu hrane.

 

 

 

#OstaniKuci #OstaniDoma #StayHome

 

Sve o pandemiji korona virusa pratite na ovom linku: IZ MINUTE U MINUTU

 

 Preporučujemo