Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

MIŠLJENJE je kao polni organ, svi ga imaju!

08. 04. 2020 - 11:59
|
|
by Darko Došlo - udrimuski.ba
|
foto: udrimuski.ba

MIŠLJENJE je kao polni organ, svi ga imaju!

Piše Darko Došlo

Kad su nedavno u Banja Luci, u vrijeme policijskog sata zaustavili guzonjinog sina, na pitanje:''Znate li ko sam ja i ko je moj otac?'', vođa patrole mu spremno odgovori: ''To pitaj svoj majku, a meni reci zašto se krećeš u ovo doba?''. Nažalost ovo je samo vic, a bilo bi sjajno da je istina! Pritom sam namjerno  odabrao Banja Luku, a ne Sarajevo, jer upravo u RS-u uz obećanja koja dobro zvuče, pandemiju liječe i policijskom represijom. U Sarajevu, Mostaru i ostatku Federacije, pandemiju liječe Fadilom?!

Bez obzira na ovako izdiferencirane pristupe, prosječan građanin iz bilo kog dijela BiH, ima različito  mišljenje o pandemiji.  Naravno, ali mišljenje je kao i polni organ, svi ga imamo. Relevantna su imena, činjenice, podaci, brojke, rezultati...kojih u ovom slučaju nema mnogo, osim u post festum varijanti! Pa ipak stavovi o pandemiji, dijele nas  na najmanje tri grupe: teoretičare zavjere koji tvrde da je pandemija izmišljena, paničare u psihozi i pomirljive.

Krenimo redom...Teoretičari zavjere  su uvijek nadomak frapantnog otkrića o istini koja nas muči, ali ih u startu handri ime koje s 'pravom nose. U svojim teorijama oni su toliko racionalni, da su u neka doba iracionalni, ali vrlo rijetko nacionalni. Misle svojom glavom, a prihvatiće samo ''istinu'' koja im se u datom trenutku idealno uklapa u promišljanje. Zbog toga se teško može desiti da neko iz ove grupe, na pitanje zašto se kreće u vrijeme policijskog sata, odgovori kontrapitanjem: Znaš li ti ko sam ili čiji sam ja? Naime, takvim informacijama raspolažu samo njihove majke, dok su očevi irelevantni. To zna čak i policija!

O paničarima ovaj put ne bih puno, ali nije im lako!

Treća grupa tj.pomirljivi su najbrojniji. Koliko god (ne)razmišljali, oni prihvataju stvari zdravo za gotovo i furaju dalje. Bila to politika, rat ili pandemija korone, njima je gotovo svejedno. Priklanjaju se većini, a dijele se na nacionalnoj osnovi i uglavnom su siromašni. Nemaju mnogo od života, ali važno je da se ne puca! Ovoj grupi uslovno rečeno pripadaju i njihovi politički lideri, jer po logici stvari nemaju gdje drugo. Oni kreiraju i podržavaju nacionalne podjele, ali se od mase izdvajaju na socijalnoj osnovi. Tačnije, puni su k'o brodovi! Skloni su raznim terijama, a najčešće i najviše kradu.

I k'o je sad u pravu, teoretičari zavjere, paničari ili pomirljivi? Prije nego što odgovorite, sjetite se ranije pomenute maksime: mišljenje je kao šupak, svi ga imaju!

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku udrimuski.ba.Zadnje dodane

Darko Došlo: Dva lica jedne vlasti

''U mog Sulje jakna su'dva lica'', hvalila se na kafi jedna komšinica drugoj, aludirajući valjda na to da je njen Suljo dobro obučen i moderan, jer prati trendove.

OVAKVI NARODI NE ZASLUŽUJU BOLJU BUDUĆNOST !

Koliko god se protivili i ne bilo nam pravo, dešavanja tokom posljednjih 40 godina, potvrđuju da je kolektivitet na prostorima ex-Yu, de facto i de jure, jalovo inferioran u odnosu na brojne istaknute i decenijama neopravdano eksponirane individue, nedvosmisleno zaslužne za propast naciona, na čije čelo su nečijom voljom i interesom izbile ili bolje rečeno postavljene

Preporučujemo