Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

U Europi krivulja pada, u SAD-u sve gore: "Ovo će biti najteži i najtužniji tjedan"

06. 04. 2020 - 12:06
|
|
by udrimuski.ba/index.hr
|
foto: EPA

EUROPSKE zemlje najteže pogođene koronavirusom danas su se probudile u nadi da bolest pokazuje prve znake usporavanja, iako je zbog nje bolnici završio britanski premijer Boris Johnson.

Virus je stigao do gotovo svakog kutka planeta, prikovao pola čovječanstva u njihove domove, gospodarski život okrenuo naglavce i usmrtio 70 tisuća ljudi. 

Britanski premijer Boris Johnson u nedjelju je navečer završio u bolnici zbog toga što mu simptomi ne popuštaju, gotovo u isto vrijeme kad se kraljica, tek peti put u dugoj vladavini obraćala javnosti i zazvala ratni duh i jedinstvo u borbi protiv pošasti.

Ali razloga za umjereni optimizam ima u europskim žarištima, Italiji, koja ima najmanji broj mrtvih u dva tjedna, i Španjolskoj, gdje broj žrtava pada treći dan zaredom. U Francuskoj je jučer umrlo najmanje ljudi u tjedan dana. 

"Krivulja pada"

"Krivulja je počela padati", kazao je voditelj talijanskog kriznog stožera Silvio Brusaferro.

"Situacija je stabilnija. Broj pacijenata u intenzivnoj skrbi više ne raste toliko i neke smo čak počeli otpuštati", rekla je španjolska medicinska sestra Empar Loren. 

Ispred poljske bolnice ispred madridskog konferencijskog centra osoblje plješće svaki put kad se netko od pacijenata oporavi i krene kući. 

U SAD-u sve teže

I dok se krivulja u Europi počela izravnavati, nema znakova da se to zbiva u Sjedinjenim Državama. Ondje se broj mrtvih približio brojci 10.000 i dužnosnici upozoravaju da je ono najgore iza ugla. 

"Bit će ovo najteži i najtužniji tjedan u američkim životima", rekao je američki ministar zdravstva Jerome Adams. 

"To će biti naš Pearl Harbor, naš 11. rujna, samo neće biti lokaliziran", dodao je. 

Najgore je u New Yorku, ali ondje su u nedjelju imali prvi dan da porast broja žrtava nije bio rekordan. Bilo ih je 500 manje nego u subotu. Guverner Andrew Cuomo rekao je, međutim, da je prerano tvrditi da je to početak prekretnice. 

Iz najvećeg američkog grada i dalje stižu fotografije medicinara koji iznose brojna tijela iz bolnica u priručne mrtvačnice. 

Grad koji nikad ne spava potpuno je utihnuo. Neonska svjetla oko pustog Time Squarea trepere u natpisu: Onima koji se bore za naše živote. Hvala."Zadnje dodane

Preporučujemo