Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Evropska unija: Hapšenje novinarke Ane Lalić veoma zabrinjavajuće

02. 04. 2020 - 20:05
|
|
by udrimuski.ba/ba.n1info.com
|
foto: ba.n1info.com

Ana Pisonero, portparolka za proširenje i susjedsku politiku Evropske unije, izjavila je za N1 da je EU zabrinuta zbog hapšenja novinarke portala Nova.rs Ane Lalić.

"Hapšenje novinarke Ane Lalić je veoma zabrinjavajuće. Pozdravljamo njeno jutrašnje oslobađanje. Pozdravljamo i odluku Vlade da povuče mjere za centralizaciju javnog informisanja o pandemiji koronavirusa u vreme trajanja vanrednog stanja i osiguravanje slobode medija", rekla je Pisonero.

Pisonero je dodala da je "sloboda medija ključna u svako doba i da mora biti očuvana."

"U ovo vanredno vrijeme s kojim smo suočeni izuzetno je važno te vanredne mjere nisu na štetu osnovnih principa i vrijednosti. Mediji i novinari imaju ključnu ulogu u informisanju javnosti o izuzetno važnim informacijama i praćenju akcija koje preduzima vlada", dodala je Pisonero.

Podsjetimo, policija je u srijedu uveče privela novinarku portala Nova.rs Anu Lalić iz Novog Sada, nakon što je Klinički centar Vojvodine (KCV) obavijestio tužilaštvo i policiju da je svojim tekstom uznemirila javnost i naštetila ugledu te zdravstvene ustanove.

Njoj je bio određen pritvor do 48 sati, odakle je jutros puštena.

Ana Lalić je, između ostalog, u tekstu navela da KCV ima problem sa "hroničnim nedostatkom osnovne opreme i potpuno haotičnim uslovima rada u vreme pandemije".

Novinarka portala Nova.rs je za N1 izjavila da su iste informacije dobili i drugi novinari i tvrdi da je još prije dvije nedjelje zaposlenima u KCV stiglo upozorenje Upravnog odbora da će biti sankcionisani ukoliko budu komunicirali s medijima.Zadnje dodane