Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Nulti pacijent i “ČKALJE” u doba KORONA VIRUSA

31. 03. 2020 - 20:55
|
|
by Darko Došlo - udrimuski.ba
|
foto: udrimuski.ba

U kriznim situacijama kakva je ova koju zajedno podnosimo, nema mjesta politikanstvu, svađi i prepirkama. Nema mjesta ni zajebanciji, jednostavno treba biti ozbiljan!

Piše: Darko Došlo

Duboko svjestan te činjenice, potpisnik ovih redova, među prvima je javno priznao, da na vlasti imamo najnesposobnije i najsmotanije likove, totalne političke analfabete. Nulti pacijent, što bi se reklo, a zapravo smo svi pacijenti ili ćemo najvjerovatnije biti. Kolektivna dijagnoza – ''pseudobulbarni sindrom'' ili u prevodu, jako smo duhoviti, gotovo nekontrolisano. Pomenuti sindrom za posljedicu ima istoimeni efekat.To objašnjava zašto se čak i u ovako teškim situacijama, smijemo i šalimo na svoj račun. Zbog toga nam je sve smiješno, pa i država!? Inače,''pseudobulbarni sindrom'' karakteriše gubitak kontrole nad mišićima lica, što često rezultira nekontrolisanim smijehom ili plačem u neprikladnom trenutku. Dakle ili je to ili je duh konstitutivnih i onih koji to nisu, zaista nesalomljiv. Treća opcija ne postoji.

A koliko smo zaista duhoviti, shvatimo nakon svakih izbora, tokom mandatnog perioda naših izabranika. Naime i kad je najteže, a nama je uvijek teško, mi umjesto sposobnih i stručnih izaberemo ''čkalje''. U svakoj dosadašnjoj političkoj garnituri izdvajali su se pojedinci, koji su nebulozama u javnim nastupima impresionirali birače. Sadašnja je posebno interesantna, jer u njoj obitava više takvih političara, tzv.''čkalja''. I na kraju da se ne lažemo, smiješan je i narod. Potvrde ovoj tezi, bez problema se mogu naći na društvenim mrežama, uz hiljade i na desetine hiljada opservacija. Jedni žale što nisu rođeni u vrijeme slavnih ofanziva, kada se tačno znalo ko je ''švabo'' a ko partizan, jer danas žive u strahu da će umrijeti ako im se neko nakašlje u lice. Drugi opet likuju zahvaljujući se na prilici, da ležeći na trosjedu ispred tv ekrana, spašavaju planetu. Ništa lakše reklo bi se, a da li je zaista tako?

Naravno da nije! To se najbolje vidi na primjeru Crnogoraca, koji su generacijama vježbali ležanje, pripremajući se za epizodu zvanu COVID -19. Dodamo li tome inat i druge karakterne osobine Bosanaca i Hercegovaca, više je nego jasno da ništa nije lako, posebno kada je ''pod moranje''. Glumac ali ne onaj iz ''afere Asim'', nego jedan drugi ovdje iz Sarajeva, dobro je primjetio da kada ''čkalje'' iz vlasti pozovu narod da ne izlazi na ulice, svi rade suprotno i svi bi izašli van. A kada neko drugi pozove građane da izađu na ulice, niko ne želi ili neće da izađe napolje !? Za ovaj poremećaj (emocionalna inkontinencija) u BiH još uvijek nije pronađen efikasan lijek, ali je najbolje rezultate dosad pokazao ''mukotrpin'', dok je ''ufatiozdol'' kontraindiciran.     

 

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku udrimuski.ba.

 

TAGOVI:Zadnje dodane

Darko Došlo: Dva lica jedne vlasti

''U mog Sulje jakna su'dva lica'', hvalila se na kafi jedna komšinica drugoj, aludirajući valjda na to da je njen Suljo dobro obučen i moderan, jer prati trendove.

OVAKVI NARODI NE ZASLUŽUJU BOLJU BUDUĆNOST !

Koliko god se protivili i ne bilo nam pravo, dešavanja tokom posljednjih 40 godina, potvrđuju da je kolektivitet na prostorima ex-Yu, de facto i de jure, jalovo inferioran u odnosu na brojne istaknute i decenijama neopravdano eksponirane individue, nedvosmisleno zaslužne za propast naciona, na čije čelo su nečijom voljom i interesom izbile ili bolje rečeno postavljene

Preporučujemo