Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Marković: Najteže tek predstoji, potrebna gvozdena disciplina

29. 03. 2020 - 19:09
|
|
by udrimuski.ba - avaz
|
foto: agencije

Premijer Crne Gore Duško Marković obratio se javnosti u vezi s epidemijom Covid-19.

On je poručio danas građanima Crne Gore da ta zemlja za sada, zahvaljujući naporima i složnom djelovanju i požrtvovanju, vlada situacijom u vezi s koronavirusom, ali da najteži dani tek predstoje te je stoga potrebna čvrsta disciplina i poštovanje naredbi i preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

- Posljednji podaci Instituta za javno zdravlje opominju i već smo dohvatili visok broj od blizu 90 potvrđenih slučajeva. Iako Crna Gora zasad vlada situacijom, jasno je da nam tek predstoje najveći izazovi. U sedmicama koje su pred nama - moramo djelovati još odlučnije, još bolje i još snažnije. Institucije rade veoma posvećeno i organizovano, zdravstveni sistem se sprema za odsudnu bitku da očuva zdravlje i živote naših građana. Ali, sve ovo neće biti dovoljno ako ne nastavimo da bez izuzetka poštujemo naredbe i preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela i ne obezbijedimo gvozdenu disciplinu svakoga od nas - kazao je Marković.

Premijer Marković kazao je da ćemo oboljele liječiti, ali da epidemiju moramo zaustaviti, a za to je neophodna odgovornost građana.

- Događaji u Tuzima, s rapidnim i progresivnim prenošenjem virusa od samo jednog inicijalno zaraženoga, potvrdili su opravdanost odluka o nužnosti izolacije i karantina. Ovu priliku koristim da još jednom pozdravim spremnost građana Tuzi da slijede odluke državnih vlasti. U Crnoj Gori ima 620 hiljada stanovnika. Hoćemo da nas ima više, a ne manje, i zbog toga će Vlada dosljedno obezbijediti provođenje svih naredbi i mjera kako ne bismo ugrozili pravo na zdrav život i budućnost naših građana. Naše šanse da savladamo koronavirus i iz globalne pandemije izađemo sa što manje posljedica jednako zavise od vas koliko i od zdravstvenog sistema i njegove opremljenosti. Zbog toga nema arbitriranja o tome šta možemo a šta ne možemo, i da li su običaji i tradicija, bili oni svjetovni ili vjerski, iznad prava na život i zdravlje nacije - rekao je premijer Marković.

Predsjednik Vlade Crne Gore rekao je da je jučerašnja isporuka tri i po tone donirane medicinske opreme događaj koji ohrabruje i da se dodatna pomoć očekuje narednih dana.

- Drugog aprila stiže posebna isporuka opreme koju je naručila i platila naša država u vrijednosti od dva miliona dolara. Paralelno, Evropska unija podržala je Crnu Goru s tri miliona eura direktne pomoći za hitnu nabavku medicinske opreme. Dakle, nema više brige da li imamo i hoćemo li imati dovoljno opreme za naš zdravstveni sistem, ali i za sve ostale službe koje su svakodnevno izložene rizicima i opasnostima. Pored toga, naša zemlja pokazuje još jednu veliku vrlinu. Solidarnost je ono po čemu se prepoznaje današnja Crna Gora. O tome najbolje svjedoči iznos od oko 5 miliona eura do danas uplaćenih od građana, domaćih i stranih kompanija, udruženja, opština, donatorskih agencija i naše dijaspore. Svi mi smo im zahvalni na podršci - kazao je u obraćanju građanima predsjednik Vlade.

Marković se posebno obratio poslodavcima pozvavši ih da sačuvaju ljude.

- Sve ekonomije na svijetu su bez izuzetka ugrožene, pa i naša, ali država ima snagu i potencijal, finansijski i institucionalni, da osigura zaštitu i sigurnost svakom građaninu i njegovoj porodici. Vlada radi na novom paketu podrške građanima i privredi. Zbog toga imam poruku za sve poslodavce: Uzdržite se od otpuštanja radnika, sačuvajte naše zaposlene. Čuvajući zaposlenoga, čuvamo čovjeka kao najvredniji resurs - kazao je crnogorski premijer. 

Registrujem brojne strahove pa i nezadovoljstva, razumijem ih, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore i dodao da ovo nije vrijeme za prigovore nego za rad i da se to pokazalo djelotvornim i uspješnim u izazovnim danima i sedmicama iza nas.

- Naravno, kao i u svakom vremenu, ima onih koji s osmatračnice, izdignuti od realnih problema, slažu minuse. Poručit ću - ovo nije moment za njih. I nećemo im se obazirati, jer je vrijeme za rad i posvećenost - rekao je Marković.

Predsjednik Vlade Crne Gore na kraju obraćanja je rekao da bezmalo čitav svijet, pa i stručna javnost, cijeni kako je mala Crna Gora reagovala i kako se odupire ovoj globalnoj prijetnji.

- Uspijevamo samo zato što smo se ujedinili, što je priliku dobio naš individualni i stručni potencijal, što je empatija jedina politika koja je sada važna. Ovo je vrijeme za sve naše vrijednosti, za jednostavnog čovjeka, požrtvovanog i vrijednog. Čovjeka koji radi za svoje dobro i dobro svoje države. Nastavimo jako i složno za zdravlje i život naših najbližih, do potpune pobjede. Da je vječna Crna Gora - zaključio je Marković.