Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Pomoć od 37 milijardi eura u borbi protiv pandemije, i BiH na listi

27. 03. 2020 - 02:29
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: REUTERS/Vincent Kessler

Skoro stopostotnom većinom glasova Evropski parlament usvojio je tri zakonodavna prijedloga Evropske komisije za saniranje posljedica pandemije virusa COVID-19 u državama članicama Evropske Unije i zemljama kandidatima za članstvo.

Poslanici su usvojili Inicijativu za ulaganje u odgovor na korona virus, koji će državama članicama omogućiti korištenje 37 milijardi evra za borbu sa posljedicama krize. Novac je obezbijeđen iz strukturnih i investicionih fondova Unije, iz kojih svake godine države članice primaju novac za predfinansiranje projekata. Sredstva koja ostanu neiskorištena moraju biti vraćena u bužet EU, a u slučaju prošle godine to iznosi skoro 8 milijardi eura, novac koji će sada države moći da zadrže. Izračunato je da bi taj iznos mogao biti dopunjen sa oko 29 milijardi eura predviđenih za sufinansiranje EU.

Usvojene su i izmjene Fonda solidarnosti EU, kojima su proširenje oblasti u kojima se mogu koristiti, ne samo za pomoć pri prirodnim katastrofama, već i značajnom ugrožavanju javnog zdravlja. Kako je predviđeno, za hitne intervencije pri katastrofama može biti izdvojeno i do 100 miliona eura. Novac će moći da bude iskorišten za sprovođenje mjera za brz odgovor, ukljućujući medicinsku pomoć ugroženom stanovništvu i zaštitu građana od zaraze, sprovođenjem preventivnih mjera, mjera praćenja i mjera za ublažavanje udara na zdravlje stanovništva.

Također, izmjenama je predviđeno da ta pomoć bude dostupna ne samo zemljama članicama, već i zemljama kandidatima za članstvo u EU.

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su i incijativu Evropske komisije da se zaustave takozvani „letovi duhova“. U skladu sa aktuelnim evropskih propisima, aviokompanija može izgubiti unaprijed određene termine za polijetanje i slijetanje, ukoliko ne obavlja najmanje 80% letova predviđenih ugovorom, zbog čega su one prinuđene da obavljaju veliki broj letova na kojima nema putnika. Na taj način one troše ogromne količine goriva, negativno utiču na okolinu, a same su izložene ogromnim troškovima za koje nemaju pokriće. Zbog toga je taj dio propisa stavljen van snage, počev od 23. januara, kada je zatvoren prvi aerodrom u Kini do juna ove godine.

Sjednica je održana u gotovo praznoj sali Evropskog parlamenta u Briselu, jer su skoro svi poslanici prihvatili prijedlog predsjednika Evropskog parlamenta Davida Sassolija da, iz bezbjednosnih razloga, u raspravi i glasanju učestvuju elektronskim putem. Članovi parlamenta su kod svojih kuća štampali formulare na kojima su glasali, potpisivali ih, skenirali i slali elektronskom poštom u Parlament.Zadnje dodane

Vijeće sigurnosti UN-a će zasjedati o COVID-19

Diplomatski izvori su saopćili kako će Vijeće sigurnosti UN-a, na čiji je račun upućen niz kritika zbog nepoduzimanja nikakvih koraka protiv pandemije koronavirusa, u četvrtak videokonferencijom održati zatvorenu sesiju

Tramp uznemiren zbog Džonsona

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da ga je veoma uznemirala vjest da je britanski premijer primljen na odjeljenje za intenzivnu njegu.