Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Američki zvaničnici: Ne postoji tajni plan razmjene teritorija između Kosova i Srbije

27. 03. 2020 - 02:15
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: agencije

Specijalni izaslanik američkog predsjednika Richard Grenell, ambasador SAD-a na Kosovu Philip Kosnett i specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan Matthew Palmer ponovo su pozvali kosovske lidere da u potpunosti ukinu takse na robu iz Srbije i BIH, te su naglasili da ne postoji nikakav tajni plan za razmjenu teritorija između Kosova i Srbije, prenosi Anadolija.

U zajedničkoj izjavi, nakon što je u srijedu izglasano nepovjerenje Vladi Kosova premijera Albina Kurtija, Grenell, Kosnet i Palmer su zajedničkoj izjavi naveli da Sjedinjene Američke Države stoje uz narod Kosova i pohvaljuju kontinuirane napore zdravstvenih radnika i ostalih koji naporno rade, sa velikim rizikom, da smanje napredak COVID-19 na Kosovu.

“U ovo doba nesigurnosti, pozivamo kosovske lidere da se pridržavaju kosovskog Ustava i vladavine zakona”, naveli su oni i poručili da su opredjeljeni da sarađuju sa bilo kojom vladom koja je formirana kroz ustavni proces.

“Pored toga, nastavljamo da pozivamo kosovske lidere da u potpunosti ukinu takse. Vjerujemo da takse štete ljudima na Kosovu ometajući regionalnu saradnju protiv COVID-19, uključujući i odlaganje ulaska potrebnih zaliha na Kosovo i ometajući ekonomski rast”, piše u izjavi dostavljenoj medijima iz Ambasade SAD-a u Prištini.

“Želimo da razjasnimo da ne postoji nikakav tajni plan za razmjenu teritorija između Kosova i Srbije, kao što su neki spekulisali. Specijalni izaslanik predsjednika Richard Grenell nikada nije vidio niti raspravljao takav plan. Fokusiranje američke vlade na podržavanje nedavnih sporazuma o ponovnom uspostavljanju vazdušnog, željezničkog saobraćaja i autoputa između Kosova i Srbije ima za cilj poboljšanje ekonomije i stvaranje ekonomskog momentuma. Vjerujemo da će ovaj momentum dati novu energiju procesu dijaloga koji bi vodio uzajamnom priznavanju”, piše u izjavi.Zadnje dodane

Nije bio na adresi pa ga uhapsili na biciklu

Službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo nastavili su i tokom današnjeg dana aktivnosti radi provjere poštivanja mjera izolacije, izrečenih od nadležnih inspekcijskih organa