Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Solak: Bh. građani koji sutra čarter-letom stižu iz Rima, direktno će u karantin

26. 03. 2020 - 19:12
|
|
by udrimuski.ba/avaz.ba
|
foto: Arhiva

Bosanskohercegovački građani koji će sutra čarter-letom iz Rima stići u Bosnu i Hercegovinu, bit će preuzeti prema striktnim naredbama Federalnog štaba civilne zaštite, rečeno je nakon današnje sjednice FŠCZ-a. 

- Svi oni idu automatski u karantin i danas je naredba glasila da Federalni zavod za javno zdravstvo poduzme određene aktivnosti iz svoje nadležnosti - rekao je Fahrudin Solak, predsjednik FŠCZ-a. 

Prema njegovim riječima, Federalni štab u stalnom je zasjedanju pa će se u narednom periodu razmatrati proširivanje mjera, odnosno donošenje novih naredbi. 

On je naveo kako zvanično nisu upoznati o zarazi pripadnika EUFOR-a u bazi u Butmiru.

- Upoznati smo putem medija da su ljudi već rano upoznati o tome, da su bili u izolaciji, da im je nalaz bio pozitivan. Mislim da je to apsolutno tu, u EUFOR-u, pod kontrolom - rekao je Solak.

Nabavka lijekova ide kontinuirano i ista je kao i prije pojave koronavirusa u Bosni i Hercegovini, potvrđeno je danas iz Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH nakon sjednice Federalnog štaba civilne zaštite. 

Istaknuto je da se liječenje pacijenata iz BiH u inozemnim klinikama odvija bez problema.  

Davor Pehar - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Davor Pehar

Prema najnovijim podacima, na koronavirus testirano je novih osam uzoraka, od čega je COVID-19 potvrđen kod četiri osobe. 

Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, potvrdio je da je riječ o dva slučaja iz Gruda, jednom iz Širokog Brijega i jednom iz Čitluka. 

- Još čekamo rezultate testiranja koja su u toku tako da ćemo do kraja dana izvijestiti javnost o rezultatima. Do danas je u FBiH ukupno testirano 525 osoba, a COVID-19 potvrđen je kod 66 pacijenata. Po kantonima HNK 27, ZHK 10, KS 9, ZDK 8, USK 6, BPK 4, PS 1 i SBK 1. Tuzlanski i Livanjski kanton još nemaju pozitivnih slučajeva - rekao je Pehar. 

Po gradovima, broj oboljelih, izgleda ovako: 

Konjic - 17, Sarajevo - 9, Mostar - 9, Široki Brijeg - 7, Bihać - 6, Zenica - 4, Goražde - 4, Grude - 3, Tešanj - 2, Novi Travnik, Visoko, Orašje, Breza i Čitluk po 1 pozitivan pacijent. 

Više od 32.000 osoba su pod zdravstvenim nadzorom u FBiH, a očekuje se da će ovaj broj biti i veći.Zadnje dodane

Dom zdravlja KS o smrti dr. Šefika Pašagića

U vezi smrti Sejfudina Gogića urađeni su svi potrebni algoritmi u smislu ljekarskog postupanja u datim okolnostima. Na žalost, pacijent je preminuo, stoji u saopštenju JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo