Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Radojičić: Proširena je dezinformacija, nismo razmatrali zatvaranje grada

26. 03. 2020 - 15:45
|
|
by udrimuski.ba - avaz
|
foto: avaz

Na području grada Banja Luka oko 2.500 osoba se nalazi u izolaciji. Uspostavljena su četiri nova karantina za osobe koje su pozitivne na korona virus i one koje ne poštuju mjeru samoizolacije. Od jutros je obustavljen gradski prijevoz, a uspostavljen je tzv. radnički koridor za osobe koje moraju ići na posao.

Kako je rekao gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, prijevoz za radnike je besplatan i finansira ga Grad.

Naglasio je kako je informacija o potpunom zatvranju grada, koja od jučer kruži među građanima, netačna.

"Ova lažna vijest izazvala je novi potrošački val pa je jutros povećan broj građana u prodavnicama. Zatražili smo od MUP-a da istraži ovo jer je širenje lažnih informacija krivično djelo", rekao je Radojičić.

Gradski štab zasjedat će 28. marta i razmtrati nove mjere, te produženje postojećih ukoliko ne dođe do drastičnog povećanja broja slučajeva.

Kada su u pitanju nove mjere koje je izdalo Ministarstvo zdravlja RS, od sada sve osobe koje ulaze u BiH, a imaju prebivalište u RS-u ne idu svojim kućama već i neki od karantina koji su uspostavljeni. Kako smo ranije objavili, na području Banje Luke imaju tri za osobe koje nisu pozitivne za korona virus, a jedan za osobe koje prekrše mjere kućne izolacije. U funkciji je i republički koji se nalazi u Studentskom domu.

"Na Rakovačkim Barama postavljeno je šatorsko naselje za osobe koje prekrše mjere kućne izolacije. Kamp je već u funkciji. U Sportskoj dvorani Obilićevo, Domu zdravlja Obilićevo i Centru 'Zaštiti me', nalaze se tri karantina s kapacitetom od oko 150 ležaja. Tu će biti smještene sobe koje ulaze u BiH, prođu trijažu i budu negativne na korona virus. Razlog je taj što nam se pojavio veći broj osoba u RS-u koje ne poštuju mjere kućne izolacije i daju lažne ili netačne adrese te postaju potencijalni prenosioci bolesti. Ovo radimo u svrhu neomogućavanja stvaranja novih žarišta", kazao je Radojičić.

Radi kontrole osoba u izolaciji, Policijska uprava Banja Luka od jutros je na području grada uspostavila kontrolne tačke u nekoliko banjalučkih naselja.

"Ova aktivnost provodi se u cilju kontrole kretanja, odnosno provjere da li je osobama izdato rješenje o izolaciji i da li poštuju zabranu kontrole kretanja", saopštili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS, ističući da se ne radi ni o kakvim punktovima, niti blokadi grada.

Dodali su da se saobraćaj odvija nesmetano.Zadnje dodane

Dom zdravlja KS o smrti dr. Šefika Pašagića

U vezi smrti Sejfudina Gogića urađeni su svi potrebni algoritmi u smislu ljekarskog postupanja u datim okolnostima. Na žalost, pacijent je preminuo, stoji u saopštenju JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo