Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Londonske bolnice pretrpane velikim brojem zaraženih koronavirusom, najavljen "cunami"

26. 03. 2020 - 12:46
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: agencije

Bolnice u britanskoj prijestolnici pretrpavaju se pacijentima zaraženim koronavirusom, a Covid-19 ne zaobilazi ni medicinsko osoblje, javljaju strani mediji.

Chris Hopson, izvršni direktor NHS Providers, koji predstavlja šefove bolnica izjavio je za BBC da su londonske bolnice doživjele "eksploziju" teško bolesnih pacijenata upoređujući to sa "kontinuiranim cunamijem".

Hopson je rekao da su bolnice posljednjih sedmica povećale kapacitete za intentivnu njegu između pet i sedam puta, međutim, rukovodioce je alarmirala 

brzina kojom se kreveti pune u glavnom gradu, piše The Guardian.

On je napomenuo da su problemi pogoršani i zbog situacije s medicinskim osobljem. Za jedan dio njih se već sumnja da su inficirani koronavirusom, 

jedan dio ne dolazi na posao jer zbog svojih hroničnih oboljenja spadaju u rizične kategorije.

"Oni se bore sa eksplozijom broja teško bolesnih pacijenata. Međutim, nije samo broj pacijenata u pitanju, već i brzina kojom stižu i teško stanje u kojem se nalaze. Pričaju o talasu za talasom. Ja bih rekao kontinuirani cunami. Kao što mi je jedan doktor rekao, ovo su mnogo veće brojke nego što ste ikada mogli da zamislite", kazao je Hopson za BBC.

Inače, u Velikoj Britaniji danas nema novih zaraženih koronavirusom, dok se 135 njih oporavilo, ukupno je zaraženih 9529, od čega su 163 osobe u kritičnom stanju.

 Zadnje dodane

Preporučujemo