Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Svjetske berze u padu u iščekivanju podataka o nezaposlenosti u SAD-u

26. 03. 2020 - 11:51
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: agencije

Svjetske berze i američki terminski ugovori pali su u četvrtak jer je ulagačima pažnju sa paketa državne pomoći privredi u SAD-u, koji je u proceduri u Kongresu, skrenuo izvještaj o tržištu rada koji bi mogao potvrditi da su milioni Amerikanaca prošle sedmice izgubili posao jer je pandemija koronavirusa ugasila ogromne dijelove privrede.

Evropske dionice zabilježile su rane gubitke nakon što je većina glavnih indeksa u Aziji završila trgovanje u minusu. Japanski Nikkei 225 (N225) pao je 4,5 posto, što ga čini najgorim rezultatom u regiji. Shanghai Composite (SHCOMP) je pao 0,6 posto, a hongkonški Hang Seng (HSI) pao je 1,2 posto.

FTSE 100 (UKX) pao je 2,6 posto na otvaranju trgovanja u Londonu, dok su gubici na njemačkom DAX-u (DAX) i francuskom CAC 40 (CAC40) dostigli dva posto. Terminski ugovori sirove nafte Brent, globalni referentni indeks, pali su za više od tri posto, na 26,54 dolara zbog strahova od prevelike ponude i slabije potražnje izazvane koronavirusom.

Američki terminski ugovori pali su uoči objavljivanja izvještaja o nezaposlenosti u SAD-u koji će investitorima dati prvu sliku o tome koliko štete pandemija nanosi američkom tržištu rada.

Konsenzusna procjena ekonomista je da je u sedmici koja je završila 21. marta zahtjev za naknadu za nezaposlene podnijelo milion ljudi, što bi bilo najviše ikada zabilježeno, ali neki smatraju da bi taj broj mogao biti i mnogo veći, javlja CNN.

 Zadnje dodane

Tramp uznemiren zbog Džonsona

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da ga je veoma uznemirala vjest da je britanski premijer primljen na odjeljenje za intenzivnu njegu.