Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Švedska bilježi nagli rast broja umrlih od posljedica korona virusa

26. 03. 2020 - 11:35
|
|
by Fena - udrimuski.ba
|
foto: agencije

Švedska je zabilježila nagli rast broja smrtnih slučajeva koji bi mogao promijeniti prilično opušten stav te skandinavske zemlje da drži otvorenim škole, restorane i barove, pa čak i da ohrabruje ljude da izlaze vani i uživaju u proljetnom suncu.

Zdravstveni zvaničnici registrovali su u proteklih 24 sata povećanje od 18 smrtnih slučajeva od srijede, čime je ukupan broj preminulih porastao na 62, u zemlji od 18 miliona ljudi koja ima 2.510 pozitivno testiranih osoba, od kojih je 176 u jedinicama intenzivne njege.

Čelnik zdravstvene službe Stockholma Bjorn Eriksson izjavio je da se "oluja nadvila nad nama" nekoliko sati nakon što je Anders Tegnell iz Švedske agencije za javno zdravstvo izjavio na konferenciji za novinare da je situacija "stabilna".

U susjednoj Danskoj vlada planira da pooštri zakon kako bi se zabranilo okupljanje grupa manjih od deset ljudi.

A u Finskoj, vlada je saopćila da će uvesti izuzetnu mjeru kako bi blokirala kretanje građana u i iz ključne južne regije u kojoj se nalazi prijestonica Helsinki kako bi spriječila širemje kotronavirusa u druge regije. U regiji Uusimaa živi oko 1,7 miliona ljudi, skoro trećina finskog stanovništva, prenosi Associated Press.Zadnje dodane

Vijeće sigurnosti UN-a će zasjedati o COVID-19

Diplomatski izvori su saopćili kako će Vijeće sigurnosti UN-a, na čiji je račun upućen niz kritika zbog nepoduzimanja nikakvih koraka protiv pandemije koronavirusa, u četvrtak videokonferencijom održati zatvorenu sesiju

Tramp uznemiren zbog Džonsona

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da ga je veoma uznemirala vjest da je britanski premijer primljen na odjeljenje za intenzivnu njegu.