Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Slovačka će preko mobitela pratiti kretanje zaraženih koronavirusom

26. 03. 2020 - 09:36
|
|
by udrimuski.ba/N1
|
foto: Fena

U izvanrednoj brzoj proceduri slovački je parlament odobrio izmjenu zakona kojom se državi omogućuje pristup zaštićenim podacima o mobilnim telefonima građana tijekom pandemije koronavirusa.

 

S 91 glasom za i 43 protiv, doneseni amandman će državnim zdravstvenim vlastima omogućiti upotrebu podataka o lokaciji mobilnih telefona za praćenje kretanja i sastanaka osoba zaraženih koronavirusom.

 

Vladajuća četverostranačka koalicija na čelu s konzervativcem Igorom Matovićem, koja je na vlasti od subote, želi provjeriti krše li se propisi za vrijeme karantene.

 

Ako bi osoba bila pozitivno testirana na COVID-19, bolest uzrokovanu virusom, nove mjere bi upozorile na ljude s kojima je zaražena osoba došla u kontakt.

 

Nakon prosvjeda socijaldemokratske oporbe, originalni prijedlog vlade odbačen je u parlamentu tako da se ne mogu pratiti telefonski pozivi i SMS-ovi, već samo podaci o lokaciji.

 

Oporba je upozorila da prijedlog zakona može ugroziti građanska prava i omogućiti vladi da špijunira građane.

Mjere su ograničene na trajanje koronavirusne krize.

 

 

 

 

Sve o pandemiji korona virusa pratite na ovom linku: IZ MINUTE U MINUTUZadnje dodane

Tramp uznemiren zbog Džonsona

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da ga je veoma uznemirala vjest da je britanski premijer primljen na odjeljenje za intenzivnu njegu.