Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

"Većina svjetskih stručnjaka se slaže da do juna neće postojati epidemija"

25. 03. 2020 - 21:22
|
|
by N1 - udrimuski.ba
|
foto: N1

Pulmolog Branimir Nestorović izjavio je za TV Pink da su stariji građani "ozbiljno shvatili" mjere države, ali da mladi nisu i ocijenio da će zbog porodične svečanosti u Valjevu i neodgovorne grupe ljudi, zbog 20 inficiranih, cijeli grad vjerovatno morati u izolaciju.

„Odabrali smo da ekonomski naštetimo državi time što smo zamolili stare da ostanu kod kuće, jer se zna da je virus fatalan za stare ljude“, rekao je Nestorović.

"Razumijem da je ljudima teško da sjede kod kuće, ali mora da se izdrži nekoliko sedmica, ovo je najopasnije vrijeme, završavamo treću i ulazimo u četvrtu sedmicu. Krećemo u napornu sedmicu za zdravstveno osoblje, što će pokazati da je broj oboljelih veći", ocijenio je on.

Nestorović je rekao da je sistem do sada testirao bolesne i njihove kontakte, a sada se kreće u masovno testiranje i onih koji u velikom broju imaju blage ili nikakve simptome, koji preleže bolest bez problema, ali su zarazni za ljude oko sebe.

„Prilično sam optimista, mi smo, u odnosu na druge, na repu epidemije, imali smo vremena da se pripremimo, na broj stanovnika imamo više respiratora nego Engleska, Italija, Španija, ali sve je to besmisleno ako će ljudi da izađu i sami da se inficiraju“, ukazao je Nestorović.

„Završavamo privremenu laboratoriju, uz po jednu još u Beogradu, Novom Sadu i Nišu i mislim da ćemo moći da dođemo do 2.000 testova dnevno“, ocijenio je Nestorović.

On je rekao da građani ne mogu da liječe sami sebe od korone kod kuće, da piju lijekove na svoju ruku, ali je preporučio da piju cink kako bi ojačali imunitet. Prema njegovim riječima, epidemija ima svoju dinamiku i u Srbiji njen vrh još nije došao.

„Hladno vrijeme ne pogoduje ovom virusu, kad je toplo vrijeme ’masna membrana’ virusa se otopi i onda je jezgro izloženo ultravioletnim zracima. Većina svjetskih stručnjaka se slaže da do juna neće postojati epidemija nigdje, ali se onda postavlja pitanja šta na jesen“, rekao je Nestorović.Preporučujemo