Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Ukrajina proglasila vanrednu situaciju zbog širenja korona virusa

25. 03. 2020 - 16:28
|
|
by udrimuski.ba/vijesti.ba
|
foto: arhiva

Ukrajina je proglasila vanrednu situaciju koja će važiti narednih mjesec dana na čitavoj teritoriji zbog širenja korona virusa od kojeg je zaraženo 113 osoba.
Kako je rekla agenciji France presse neimenovana porptarolka ukrajinske Vlade, ta mjera predviđa da do 24. aprila budu zatvorene škole, javna mjesta i većina prodavnica.

Za razliku od vanrednog stanja, ovu mjeru ne mora da potvrdi parlament i ona ne podrazumijeva ograničenja građanskih sloboda niti miješanje države u funkcionisanje privatnih firmi.

"Produžavamo karantin i proglašavamo vanrednu situaciju u Ukrajini do 24. aprila", istakao je premijer Denis Šmigal na sastanku Vlade, prenosi Beta.

U Ukrajini su već zatvorene škole, univerziteti, restorani, trgovinski centri i gotovo sve prodavnice.

Saobraćaj među gradovima je takođe zabranjen, a zaustavljene su tri linije metroa.

Gradski saobraćaj u Kijevu je takođe obustavljen, osim za ljekare, policajce, spasioce i ostale zaposlene iz "kritičnih" oblasti rada.

U Ukrajini je do sada registrovano 113 zaraženih korona virusom od kojih su četiri osobe umrle.Zadnje dodane

Vijeće sigurnosti UN-a će zasjedati o COVID-19

Diplomatski izvori su saopćili kako će Vijeće sigurnosti UN-a, na čiji je račun upućen niz kritika zbog nepoduzimanja nikakvih koraka protiv pandemije koronavirusa, u četvrtak videokonferencijom održati zatvorenu sesiju

Tramp uznemiren zbog Džonsona

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da ga je veoma uznemirala vjest da je britanski premijer primljen na odjeljenje za intenzivnu njegu.